Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL dün 3.1132 ile tarihi zirveyi test etmesinin ardından yeni günde 3.09 seviyelerinden işlem görüyor. Kurun rekor kırmasında yurtiçinde ve yurtdışında yaşanan gelişmelerin etkili olduğunu ifade eden uzmanlar, bundan sonrasına ilişkin beklentilerini anlattı.

"YENİ REKORLARA AÇIĞIZ"

Ekspres Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Erdoğan Turan Bloomberg HT'ye kurdaki rekorun tek bir nedene dayanmadığını ve kurun yeni rekorlara açık olduğunu söyledi.

Turan konuya dair, "3.20'ler konuşulmaya başlandı. Dışarıda bizi destekleyen bir dayanak bulamıyoruz çünkü Fed faiz artıracak, gelişen ülke para birimleri değer kaybediyor, içeride OHAL'in uzatılması, Başkanlık sistemi tartışmaları var..Yani içeriye ve dışarıya bakılırsa kurun bu hareketi çok da sürpriz değil. Rekorlara doğru gidiş bitmiştir diyemem..." yorumunu yaptı.





"3.10'UN ÜZERİNİ BEKLEMİYORUM"

Yatırım Finansman Yatırım Danışmanlığı Müdürü Dr. Nuri Sevgen de Bloomberg HT'ye kurda kısa vadede 3.10'un üzerini beklemediğini söyledi. Sevgen "Burada asıl etken doların dünyada değer kazanıyor olması. Dolar endeksi 94'lerden 98'lere geldi...

Kurda 3.10 çok önemli bir seviye, önümüzdeki birkaç hafta yani Kasım başına kadar piyasaların dünyada olumlu moda gireceğini düşünüyorum o nedenle Kasım'a kadar 3.10'un üzerini beklemiyorum" diye konuştu.

MERKEZ FAİZ İNDİRİRSE KUR YÜKSELİR Mİ?

Turan, gelecek haftaki toplantısında faiz indirimlerini sürdürüp sürdürmeyeceğine dair soruya şu yanıtı verdi;

Merkez Bankası'nın atacağı adım kur üzerinde çok büyük etkiye sahip olamaz. Haftaya faiz indirimi ihtimali hala var. Faiz indirirse haftaya kurda anlık hareket yaşanabilir ama aşırı hareket olmayacaktır.Kurda kalıcı etki olmaz " yorumunu yaptı.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı bir notta, Fed kaygılarının sürdüğü ortamda Merkez Bankası’nın lira baskı altındayken 20 Ekim'de yapacağı toplantıda gecelik borç verme faizinde indirim yapmasının liraya dair algıyı bir kademe daha bozabileceğini söyledi. Aksoy, "Yine de o noktaya kadar panik alımlarından uzak durmak iyi bir seçenek olabilir." ifadesini kullandı.  

Dolar/TL dün 3.1132 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.