Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksi oluşturan soruların detayına baktıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde bir gerileme ortaya çıktığı gözleniyor.

Suriye ve Irak’da yaşanan ve yoğunluğu artan jeopolitik gelişmeler, emtia fiyatlarındaki yukarı hareketlenme, Moody’s not indirimi, Fed’in faiz arttırım ihtimali ile ABD dolarındaki güçlenme eğilimi ve finansal piyasalarda artan volatilite Tüketici Güvenindeki gerilemenin temel faktörleri gibi gözüküyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi de Ekim ayının ilk yarısında yüzde 8,18 gerileyerek 101,65 değerini aldı. İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile konut ve otomobil alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 5,63 gerileme ile 75,26 değerini aldı.

Sonuç olarak, 15 Temmuz hain darbe girişiminin püskürtülmesi sonrası tüketici güveninde başlayan güçlü yükselişten sonra Ekim ayının ilk yarısı itibarıyla ilk kez gerileme yaşanıyor. Endeks yıllık bazda ise güçlü artışını korumaya devam ediyor.