Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musul operasyonunu değerlendirdi.

Erdoğan; "Şu anda Musul'da operasyonlar devam ediyor. Ne diyorlar? 'Türkiye Musul'a girmesin'. Ya nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var benim ve bu sınırdan ben tehdit altındayım.

911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak... Hiç ilgisi, alakası olmayanlar gelip giriyor. Neymiş? Bağdat onlara 'Gel' demiş. 'Gel' demedikleri zaman Irak'a gelenlere niye 'hayır' demediniz? Öyle mi? 14 sene önce, 15 sene önce Saddam 'Gel' mi dedi bunlara? Ama girdiler. Orada kan gövdeyi nasıl götürdü?" diye konuştu.

Erdoğan sözlerine "Bizim Suriye'ye olan sınırımız 911 kilometredir. Fakat Suriye ile yakından uzaktan alakası olmayanların Suriye'ye girmesi hak, bize gelince, 'Sizi katil Esed çağırmadı ki nasıl oraya gidersiniz?' diyorlar. Kusura bakmayın gideriz. Çünkü eğer biz terör tehdidi altındaysak eğer bizi o ülke havan toplarıyla, roketlerle tehdit ediyorsa gideriz. Bunun hukukta zaten tabirlerini siz daha iyi bilirsiniz. Nefsi müdafaa mı dersiniz ne derseniz deyin. Ve girdik." şeklinde devam etti.

"OPERASYONDA DA, MASADA DA OLACAĞIZ"

Erdoğan şu ifadeleri kullandı; "Şu anda Genelkurmay Başkanım Amerika'da. Muhatabıyla görüşmelerini yaptı. Bir saat kadar önce tekrar kendisiyle Amerika'dan görüştük ve ne gibi adımlar atıyoruz, bunları konuştuk. Ve kendilerine aynısını söyledik. Bakın, Türkiye'nin olmadığı bir operasyondan kusura bakmayın doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Biz operasyonunda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Çünkü burada bizim için bir tarih yatıyor.

Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız bilindiği içindir. Biz oraya onun için sokulmak istenmiyoruz. Kendilerine aynı şeyi söyledik. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına 'evet' diyemeyiz."

"KİMSE BAŞİKA'DAN ÇIKMAMIZI BEKLEMESİN"

Cumhurbaşkanı Başika konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı; "Şu anda Musul'da kardeşlerimiz var. Araplar, Türkmenler, Kürtler, orada bizim kardeşlerimiz var. Aynı şekilde kuzeye doğru gittikçe zaten sınıra yaklaştıkça orada akrabalar var. Bizim burada kesinlikle duyarsız olmamız mümkün değil. 'Başika'dan çıkın.' Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin. Biz Başika'dayız ve oradaki DEAŞ terör örgütüne karşı her türlü operasyonları bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz."