Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kurun dün 3.1140 ile rekor seviyesi test etmesi bugün ise 3.07'nin altına gerilediği ortamda gözler Merkez Bankası kararına çevrildi.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'ye bankanın 25 baz puanlık faiz indirimine devam edebileceğini söyledi. Sezgin; "Merkez Bankası 'bu son indirim' de diyebilir. Şu an alt bant %7.25'te, onun da %7ye doğru çekilmesini bekleriz ama MB kurdaki hareketliliği dikkate alarak bir sonrakinde yapmayı düşünebilir" yorumunu yaptı.

"İNDİRİM OLMAZ"

Finansbank ekonomisti Gökçe Çelik, "Yiğit Bulut'un açıklamaları bugün alınacak karara ilişkin Merkez Bankası üzerindeki baskının azaldığını işaret ediyor" dedi. Perşembe günü TCMB'nin faiz oranında bir değişikliğe gitmesini beklemeyen Gökçe, "Kendi işleyişine bırakılırsa, Merkez Bankası'nın bir faiz indirimine daha gitmemesi ve Türk lirasındaki baskıyı daha da artırmaması daha olası" dedi.

JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, "Anketler ekonomistlerin büyük büyük bir kısmının hala üst bantta 25 baz puan indirim beklediğini gösteriyor, ancak biz piyasa oyuncuları arasında ortak görüşün bu şekilde olduğunu düşünmüyoruz" dedi. TCMB'nin Perşembe günü faiz indirimlerine ara vereceğini düşünen Cebeci, "Türk lirası zayıflarken, politika yapıcılar bu zayıflamanın olası etkilerinden endişeliler gibi görünüyor" şeklinde yorumda bulundu.



"Dolar/TL 'DE ÇOK ETKİSİ OLMAZ"

Işık Fx Genel Müdür Yardımcısı Ece Pulaş Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar indirimlerinin devam edebileceğini ancak bugün bir indirimin kurda çok etki yaratmasını beklemediğini söyledi. Pulaş, "Faiz indirimlerinin olduğu günlerde dahi doların geri çekildiği günlerden geçtik..Ben faiz indiriminin devamını fakat bunun kurun değerinde belirleyici rol oynamayacağını düşünüyorum" dedi.

Saxo Capital Yurtdışı Piyasalar Koordinatörü Özgür Hatipoğlu Bloomberg HT'ye bankanın üst bantta 25 baz puan indirim yapması halinde kurda biraz yukarı gidiş olabileceğini belirtti.

Fibabanka İcra Kurulu Üyesi Ömer Gencal Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklemediğini söyledi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da yolladığı notta, Merkez Bankası’nın beklemede kalabileceğini belirterek "Merkez Bankası’nın beklemede kalması lira ve lira cinsi varlıkları olumlu etkileyebilir. Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde indirim yapsa da sadeleştirmenin sonuna geldiğini ima edecek açıklamaları da piyasada lira ve lira cinsi varlıklar için çok olumsuz algılanmayabilir." yorumunu yaptı.

DOLAR/TL İÇİN 3 SENARYO

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan TCMB beklentileri ve dolar senaryolarını şöyle sıraladı;

"25 baz puanlık bir faiz indiriminin TL'de geniş resimde baskının sürmesine neden olacağını ve 3,10 bariyerinin zorlanmaya devam edileceğini düşünüyoruz.

TCMB’nin faiz indirmemesi durumunda kısa dönem için bir soluklanma meydana gelecek ve kurda bu sefer 3,05 – 3,10 bant aralığının bir kademe altına geçilebilecektir. Ancak daha uzun dönemde gerek Fed faiz artırım opsiyon fiyatlamasındaki eğilim, gerekse de siyasi ve jeopolitik riskler TL’de kalıcı bir değer kazancı önünde engelleyici olabilir.

50 baz puan faiz indirmesi halinde kurda 3,10’un hacimli bir şekilde kırılmasıyla 3,10 – 3,17 ekseninde fiyatlamalar bekliyoruz"



MERKEZ PAS GEÇEBİLİR Mİ?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini otomatiğe bağladığı gibi bir durum olmadığını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ise bugün yaptığı açıklamada Merkez Bankası "Eğer şartlar gerektiriyorsa Merkez Bankası bu ayı pas geçebilir" ifadesini kullanmıştı.

Bulut'un açıklamasının ardından dolar, TL karşısında kademeli olarak düşüşe geçti ve 3.07'nin altına kadar indi.