Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Küresel Piyasalar Avrupa ekonomisti Christian Schulz, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugünkü kararında sürprizlere yer olduğunu ve Mario Draghi'nin açıklamalarında parasal genişlemeden çıkış stratejisi ve politika uygulanmasında yapılacak makyajların dikkatle izleneceğini söyledi.

Schulz, AMB'den bugünkü toplantıda çok büyük bir beklentisinin olmadığını ancak AMB'nin tahvil alım programlarına ilişkin kurallarda bir takım değişikliklere gidebileceğini savundu. Schulz, AMB'nin alım yaptığı tahvillerdeki faiz tabanını negatif 40 baz puandan daha aşağı çekebileceğini ve/veya tek bir ihraçcının ihraç ettiği menkul kıymetin toplamda yüzde 33'üne kadar alım yapabilme kuralının yüzde 50'ye kadar genişletilebileceğini düşünüyor.

AMB'den bu toplantıda tahvil alım programında bir kesinti beklemediğini söyleyen Schulz, AMB yetkililerinin 2019 enflasyon tahminlerinin hedefe yakın olduğunu söylediğini ancak AMB'nin henüz yeni ekonomik tahminlerini yayınlamadığını, Aralık'ta yeni tahminlerin yayınlanacağını söyledi. Schulz, Aralık'ta tahvil alım programının süresinin uzatılması ancak 80 milyar aylık alım tutarında bir kesintiye gidilmesi durumunda bu kararın parasal genişlemenin sonu olduğu yönünde algılanacağını söyledi.

Schulz, Draghi'nin açıklamalarında AMB'nin parasal genişlemeyi sonlandırma zamanlaması ve bu konuda izlenecek strateji konusunda değerlendirmelere önem vereceğini söyledi. Tahvil alım programının son uzatıldığında programın bitimine 9 ay kaldığını söyleyen Schulz, Mart'tan sonra yapılması planlananlar konusunda soruları takip edeceğini açıkladı.