Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında konuşan Canikli "Başkanlık sistemini içeren müzakerelerin bütçe görüşmelerinden sonra yapılmasının mantıklı olduğunu düşünüyoruz, büyük ihtimalle Aralık sonu, Ocak başı gibi Meclis'e gelmesi muhtemeldir" dedi.

MHP'nin buna tam destek vereceğini, AKP'den de herhangi fire olmayacağını belirten Canikli "Dolayısıyla referandum sınırı olan 330'u rahatlıkla aşacak çoğunluğu Meclis'te elde eder. Ne AKP, ne MHP kanadından 330'un altına düşecek tehlike görmüyoruz" diye konuştu.

Canikli anayasaya aykırı Başkanlık sistemi uygulanmasının söz konusu olmadığını belirtti. Canikli referandum tarihine ilişkin ise, "Kış şartlarının geçmesi arzu edilir. Nisan-Mayıs aylarını uygun tarihler olarak değerlendirmek mümkün" dedi. 

"ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE YOK"

Canikli gündemde erken seçim olmadığını ifade etti. Canikli, FETÖ soruşturmasıyla kapatılan kurumların büyük bölümünün FETÖ mensubu olduğunun 'kesin' olduğunu ve bu konuda herhangi bir mağduriyet olmadığını söyledi. "Mağduriyet filan kesinlikle yok. Açığa alınan personelin kapatılan kurumların çok büyük bölümünün FETÖ mensubiyeti kesin. İtirazları tek tek inceliyoruz...Çok hassas davranıyoruz, mağduriyet yaşanıyor algısının aksine hiçbir mağduriyet yok." yorumunu yaptı. 

- ENFLASYON SEPETİ DEĞİŞECEK Mİ?

Canikli son dönemde gündeme gelen enflasyon sepetinde değişiklik yapılmasının doğru olmayabileceğini söyledi. Canikli, "Mal gruplarının ağırlıkları ülkelerin gelir seviyeleriyle yakından bağlantılıdır. Gelir arttıkça temel gıda maddelerinin de önemi ve harcama da azalır. Bu bilimsel gerçektir. Gelirimiz son 10 yılda 3 kat artmış.

Mal sepetinde bir değişiklik yapalım konusu farklı bir konu. Enflasyonu düşük göstermek için oynama yapıyorlar gibi bir algı yaratabilir. Bu hassasiyet nedeniyle, bir ağırlık oran değişikliğine gitmek doğru olmayabilir. Yanlış değerlendirmelere yol açabilir." diye konuştu.

- "GÖREVE İADELER OLACAK"

Gelecek günlerde yayımlanacak KHK'larda göreve iadeler olacağını söyleyen Canikli, "Çok taze bir KHK daha hazırlıyoruz. İstihbarat ile düzenlemeler masada, bir noktaya geldik. BDüzenleme bu KHK'ya yetişir mi bilmiyoruz. Yeni KHK ile göreve iade edilenler olacak." dedi.