Ali Koç: Mahallemizde yaşananlara dahil olmak zorundayız
Koç Holding Başkanvekili Ali Koç, Türkiye'nin 'saldırılara maruz kaldığı bir ortamda burnunun dibinde olan bitene kayıtsız kalmasının beklenemeyeceğini' söyledi
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç, Musul operasyonuyla tekrar gündeme gelen Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolü ve etkisi konusunda “Kendi mahallemizde olanlara dahil olmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu.
Washington DC’de Smithsonian Müzesi’nde 3 ay devam edecek Kuran-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler sergisinin açılışında gazetecilerle bir araya gelen Ali Koç, Ortadoğu’daki çalkantılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Koç, son 3 haftadır ABD’de temaslarda bulunduğunu, buradaki temaslarından elde ettiği izlenimin Batılıların Ortadoğu’da neler olup bittiğini ve Türkiye’nin hassasiyetlerini anlamadığı yönünde olduğunu söyledi.
“BATI’NIN EN BÜYÜK HATASI”
“Türkiye gibi bir ülkenin kayıtsız kalmasının mümkün olmayacağını da anlamıyorlar. Sınırımızda var olan terör örgütleri konusundaki hassasiyetlerimizi de anlamıyorlar” diye devam eden Koç, bu ortamda fark yaratabilecek bir ülke varsa bunun Türkiye olduğunu dile getirerek “Bu kaos ortamının giderilmesi için Türkiye’nin önemli bir rolü olduğunu yaşayarak görüyoruz. Bölgesel bir güç olmak istiyorsa, sağdan soldan içeriden dışarıdan saldırılara maruz kaldığı bir ortamda Türkiye burnunun dibinde olan bitene kayıtsız kalamaz. Kalması bekleniyorsa bu Batı dünyasının en büyük hatası” şeklinde konuştu.
“KISA VADELİ HESAPLAR YAPILIYOR”
Son olarak Musul harekâtıyla gündeme gelen Irak’ın tarihini hatırlatan Koç, Irak savaşı ve sonrasında bölgede yaşananların rejim değişikliğinin nelere yol açabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Koç, Ortadoğu tarihinde rejimlerin yıkılmasının kısa vadeli hesaplarla yapıldığını, uzun vadede açılan yaraların ise maalesef dikkate alınmadığını kaydetti. Koç, “Irak’ta Saddam’ın devrilmesinin ardından olanlara bakınca bir kez daha rejim değişikliğinin sonuçlarının işe yaramadığını gördük” dedi. Bölge ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin bütün ülkelerden ayrıştığının altını çizen Koç, “Fakat kendi mahallemizde olanlara dahil olmak zorundayız” diye devam ederken, Türkiye’nin dünya açısından kaybedilmemesi gereken bir fırsat yaratabileceğini, kendisini daha iyi anlatması gerektiğini kaydetti.
AİLE ŞİRKETİNİ SAVUNAN GÖRÜŞ GÜÇLENİYOR
Koç, dünyanın çok büyük bir değişimden geçtiğini, sorunların çözümü için her açıdan farklı bir yaklaşımın gerektiğini kaydetti. Ali Koç, şu örneği verdi: “Şöyle bir algı vardı: Piyasalar o kadar mükemmel işliyor ki, başka bir şeye gerek yok, piyasa her zaman haklıdır. Ancak böyle olmadığı ortaya çıktı.
Çeyrek çeyrek rakam takip edenler yerine ‘Acaba aile şirketleri daha mı doğru iş yapıyor’ sorusu güç kazanıyor. Çünkü aile şirketleri daha uzun vadeli bakma eğiliminde. Bu kadar piyasa endeksli olmayan, sosyal konulara da cevap veren bir sistem olmalı. Dünyada haksızlığa uğradığına inanan ve sisteme inancı erozyona uğrayan büyük bir kitle var. Bu kitle sistemi yıkmak istiyor, ‘Yeter ki mevcut sistem olmasın’ diyor. Sonrasında yerine ne koyacağını da bilmiyor. Brexit bunun örneği. Yeni dünya liderleri paradigmaları değiştirip kitleleri arkasından sürükleyebilecek liderler olmalı.”
‘BELKİ DOĞUM GÜNÜMÜZ AYNI OLUR’
Nisan ayı başında bebek bekleyen arkadaşımız Meltem Ersoy ile sohbet eden Ali Koç, “Ben 2 Nisan doğumluyum. Belki doğum günümüz aynı olur” dedi. Koç, bebeğe mutluluklar ve iyi şans da diledi.
‘10 YILDA YOL ALINDI AMA TERS İSTİKAMETTE’
Kuran-ı Kerim sergisiyle Müslüman dünyasının algılayışını bir kez daha tartışmaya açmayı hedeflediklerini anlatan Ali Koç, 2007 yılında Mevlânâ’nın hoşgörüye dayanan felsefesini vurgulayan bir sergi daha yaptıklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “O zaman sergi açılışında konuşan Rahmi Koç, ‘Müslümanlığın algılanışı medeniyetler çatışmasına zemin hazırlıyor’ demişti.
Aradan geçen 10 yılda maalesef yol alındığını, ama tam tersi istikamette yol alındığını görüyoruz. Bu Müslüman dünyasının da ayıbı, bu yanlış algıyı gidermek için herkes bir şey yapmalı. Bizim açtığımız sergi bir tohum, bu yolda bıkmadan usanmadan mücadele vermemiz lazım.”
Meltem ERSOY / Washington - GAZETE HABERTÜRK