"Nükleer santral yatırımlarında 21 milyar dolarlık iş üstlenebiliriz"
ASO Başkanı Özdebir nükleer santral yatırımlarında 60 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 21 milyar dolarlık kısmını Türk sanayicisinin yapabileceğini belirtti
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'de yapılacak nükleer santral yatırımlarının akreditasyon dışında kalan maliyetlerinin yarısının yerli imkanlarla üretilebileceğini belirterek, "Sinop, Akkuyu ve Tekirdağ civarında yapılması düşünülen her bir santralden 6-7 milyar dolarlık iş üstlenebiliriz. Bu anlamda 60 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 21 milyar dolarlık kısmını Türk sanayicisi yapabilir." dedi.
Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir nükleer santralin kontrol kısmı ve malzemesi hariç diğer bütün unsurlarını üretebileceğini dile getirdi.
Nükleer santral teknolojisini yerinde incelemek amacıyla Fransa ve Rusya'yı ziyaret ettiklerini ifade eden Özdebir, Rusya'da büyük bir eğitim merkezi bulunduğunu, bu merkezde nükleer santralin tasarımından, çalışacak personelin yetiştirilmesine kadar çeşitli eğitimler verildiğini kaydetti.
Rusya ziyareti sırasında nükleer santral yatırımlarındaki birçok işin Türkiye'de rahatlıkla yapılabileceği kanaatini pekiştirdiğini anlatan Özdebir, "Bir tek açığımız var. O da millet olarak organize olamamak. Disiplin içerisinde iş yapamamak gibi bir zaafımız var. Onu yenebilmemiz lazım." diye konuştu.
Nükleer santralde kullanılan parçaların herhangi bir baraj veya termik santral inşaatında kullanılan betonarme malzemelerle aynı olduğunun altını çizen Özdebir, kalite kontrolü ve izlenebilirlik açısından kullanılan ürünlerin kayıt altına alınmasının önemine işaret etti.
- "Her bir santralden 6-7 milyar dolarlık iş üstlenebiliriz"
Sinop, Akkuyu nükleer santrallerinin yanı sıra üçüncü santralin de Tekirdağ civarında yapılmasının planlandığını anlatan Özdebir, üç yatırımın ortalama maliyetinin 20'şer milyar dolar olduğunu söyledi.
Söz konusu yatırımlarda yapılan işlerin büyük bir kısmını Türk firmalarının üstlenebileceğinin altını çizen Özdebir, şöyle devam etti:
"Bir nükleer santralin maliyetinin üçte birinden fazlası akreditasyon masrafları. Diğer kısmının yüzde 50'sini rahatlıkla yapabiliriz. Bu anlamda Türkiye'de yapılacak her bir santralden 6-7 milyar dolarlık iş yapabiliriz. Rusya, santral yapıyor ama birçok parçasını başka ülkelere yaptırıyor. Neden Türkiye de bu tedarikçilerden biri olmasın? Nükleer tesis üretenlere rahatlıkla yan sanayi üretebiliriz. Bu anlamda 60 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 21 milyar dolarlık kısmını Türk sanayicisi yapabilir."
Özdebir, anılan ürünler için sertifika verecek organizasyonu kurmak istediklerini de belirterek, bu konuda ilgili kuruluşlarla iş birliği yapacaklarını dile getirdi. Konuya ilişkin çalışmaların içinde Türk Standardları Enstitüsünün de bulunacağını anlatan Özdebir, "Biz, daha çok bu imalatı yapacak personelin sertifikalandırılması işine yoğunlaşıyoruz." dedi.
AA