Dünya Bankası "İş Yapma Kolaylığı Raporu"nu açıkladı
Dünya Bankasının "2017 İş Yapma Kolaylığı" sıralamasında ilk üçü Yeni Zelanda, Singapur ve Danimarka oluşturdu
Dünya Bankası'nın "2017 İş Yapma Kolaylığı" sıralamasında Yeni Zelanda 190 ülke arasında birinci oldu. Singapur ve Danimarka'nın ilk üçe girdiği listede, Türkiye 69. sırada yer aldı.
Dünya Bankası, 190 ülkeyi kapsayan “İş Yapma Kolaylığı” raporunun 2017 sayısını “Herkes için Fırsat Eşitliği” başlığıyla yayımladı.
Her yılın ekim ayında güncellenen rapordaki genel sıralamaya göre, geçen yıl ikincisi Yeni Zelanda, birinciliği Singapur'un elinden alarak dünyanın en kolay iş yapılan ülkesi oldu.
Yeni Zelanda'yı Singapur, Danimarka, Hong Kong ve Güney Kore'nin izlediği listede ilk 10'a giren diğer ülkeleri sırasıyla Norveç, İngiltere, ABD, İsveç ve Makedonya oluşturdu.
Raporda, 190 ülkeden 137'sinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin açılmasını ve faaliyet göstermesini kolaylaştıran önemli reformları gerçekleştirdiği vurgulanırken, geçen yıl dünyada 283 iş reformunun hayata geçirildiği bilgisine yer verildi. Bu rakam, Ekim 2015'te yayımlanan bir önceki raporda 169 olarak açıklanmıştı.
Rapora göre, yapılan reformların yüzde 75’ten fazlasını gelişmekte olan ülkelerin gerçekleştirdiğine dikkat çekilirken, Sahra Altı Afrika bölgesinin tüm reformlar içinde dörtte birden fazla paya sahip olduğu kaydedildi.
Buna karşın, listenin son sıralarında önceki yıllarda olduğu gibi Afrika ülkeleri yer alırken, son üç ülke yine Somali, Eritrea ve Libya oldu.
Sıralamada en fazla yükselen 10 ülkeyi ise Brunei, Kazakistan, Kenya, Belarus, Endonezya, Sırbistan, Gürcistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn oluşturdu.
- Türkiye 69. sırada yer aldı
Dünya Bankası'nın "2017 İş Yapma Kolaylığı" genel sıralamasında Türkiye ise 67,19 puanla 69. sırada yer buldu. Bu arada, Türkiye'nin geçen yılki sıralamasının metodoloji değişikliği nedeniyle 55'ten 63'e revize edildiği bildirildi.
Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı sıralamasının değişmesinde bazı alt ölçütlerdeki puanların düşmesi etkili oldu. Buna göre, Türkiye'nin iş yerlerinin elektriğe ulaşımı konusundaki puanı 82,84'ten 79,66'ya inerek, ülkenin bu alandaki sıralamasının 36'dan 58'e gerilemesine yol açtı. Türkiye'nin iş yerlerinin kredi alma kolaylığı açısından aldığı puan ise 50'de sabit kalırken, ülke sıralaması ise 78'den 84'e indi.
Öte yandan, Türkiye'nin iş kurma kolaylığı bakımından 90. sıradan 79. sıraya yükselmesi dikkati çekti. Raporda, ayrıca Türkiye'nin iş yerlerine yönelik vergilendirme, ruhsatlama ve kayıt prosedürlerini geliştirdiği kaydedildi.
- "Sıralama, son reformları yansıtmıyor"
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:
“İş Yapma Kolaylığı sıralamasının göreceli bir sıralama olduğunu unutmamamız gerekiyor; yani bu yıl Türkiye için çıkarabileceğimiz ana mesaj diğer ülkelerin Türkiye’ye göre daha agresif bir şekilde reform yaptığıdır. Elbette, İş Yapma Kolaylığı sadece (Haziran 2016’ya kadar) tamamlanan reformları yansıtmaktadır. Türkiye’nin son birkaç aydaki reformlarını yansıtmamaktadır ve önümüzdeki yıl sıralamadaki yerini yükseltebilir.”
AA