Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası en sadık yatırımcı gruplarından birinin, Türk halkının desteğini yitirmek arefesinde gibi görünüyor.

Türk halkı ve işletmeleri, siyasi istikrarsızlık, başarısız darbe girişimi ve not indirimleri ortamındai bu yıl Türk Lirası larak destek verdi. Lira, Latin Amerika dışında diğer gelişen ülke paralarına oranla daha fazla değer kaybetmesine karşın, Türk halkı, TL ne zaman dolar karşısında 3.10 seviyesine doğru inse, alım yaparak para biriminin sıçrama yapmasını sağladı.

Ancak bu durum değişiyor olabilir. Nomura International Plc ve UBS AG'ye göre, dolar ve euro hesaplarından Mayıs ayından bu yana 16 milyar dolarlık bir transferi gerçekleştirmelerinin ardından, yerli yatırımcıların bu hesapları daha da azaltma konusundaki eğilimi zayıflayacak. Her iki banka, Türk Lirası'nın yıl sonuna kadar, Fed'in faiz artırımına gitmesi ile birlikte, kısmen lokal talep tarafından destek görmeyecek olmasından dolayı değer kaybetmesini bekliyor.

Londra'da Nomura'nın gelişen piyasalar ekonomisti ve liranın yıl sonuna kadar dolar başına 3.27 seviyesine düşeceği tahmininde bulunan İnan Demir, "Türkler daha önce birçok kez tasarruflarının paranın değer kaybetmesinden dolayı eridiğini gördüler, bu nedenle, tasarruflaraın bir kısmını sağlam paralarda tutma isteği var," dedi ve "Lira için aşağı yönlü tahminimin nedenlerinden biri, yerleşiklerin rezervlerini yenilemek için Döviz alımına başlayacağına ilişkin vasayımım" şeklinde görüş bildirdi.

Aşağı yönlü beklentiye sahip tek analist Demir değil. Bloomberg'in anketine katılan 33 analistin tahminlerinin medyanına göre, Türk Lirası'nın değer kaybı yılsonuna doğru hızlanacak. Türk lirası Perşembe gece yarısı dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kaybederek 3.1143 seviyesine zayıfladı ve tarihinin en düşük seviyesini gördü.

Yerli mudilerin Türk Lirası'nın yönünü etkilemesi konusunda oldukçafazla cephanesi var. Merkez Bankası verilerine göre, döviz mevduatlarının miktarı 144.5 milyar dolar düzeyinde. Fed'in faiz artırımına yaklaştığı yolundaki beklentilerin güçlenmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'nin cari açığını genişletebileceği beklentileri ile birlikte, yerlilerden gelen bu desteğin yitirilmesi, Türk Lirası için ciddi bir risk teşkil ediyor.

Türk Lirası'daki yüde 36 değer kaybı ve yüzde 7'nin üzerinde seyreden enflasyondan dolayı son üç yılda harcama gücü eriyen Türk halkı için, tasarruflarının bir kısmının dolarda tutulması, Suriye sınırındaki anlaşmazlıklardan dolayı artabilecek siyasi tansiyondan ile Türk varlıklarında görülenbilecek olası sert düşüşlere karşı koruma sağlıyor.

Londra'da UBS'in döviz stratejisti Manik Narain, Fed ve ekonomik görünüm dışında, Türk Lirası'nın 2017 yılında yapılabilecke olası Başkanlık referandumunun da baskısı altında kalabileceğini söyledi. BDDK verilerine göre, döviz mevduatlarının oranı bu ay yüzde 39'a düştü. Bu oran bir yıl önce yüzde 45 seviyesindeydi.

Yatırımcıların sağlam paralara yöneleceği beklentisi ile Türk Lirası'nın dolar karşısında bu yıl sonunda 3.15 ve 2017 yılı sonunda 3.30 seviyesine zayıflayacağı tahmininde bulunan Narain, "Gerçekten de ortada çok iyi bir tablo yok" dedi.