Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, faizlerin çok uzun süre düşük kalması durumunda olumsuz etkilerin baskın duruma gelebileceği ve alınan tedbirlerin etkinliğini bozabileceği uyarısında bulundu.

Coeure, Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, krizin başlangıcından bu yana, AMB'nin enflasyon hedefine ulaşmak için geniş bir yelpazede alışılmışın dışında önlemler aldığını, bu önlemlerin gerekli ve etkili olduğunu, alınan önlemler sayesinde enflasyon beklentilerinin sağlamlaştığını vurguladı.

Para politikasının üzerindeki yüklere değinen Coeure, "Büyümenin uzun bir süre potansiyel altında gerçekleşmesi, uzun vadede düşük büyümeyi engellemek için sağlam politika eylemleri gerektirir. Ancak aynı zamanda, düşen büyüme potansiyeli makroekonomik istikrarı yürütmek için para politikasının üzerindeki yükü artırır." ifadelerini kullandı.

Enflasyonu hedeflenen seviyeye getirmek amacıyla gerekli parasal duruşu sağlamak için AMB'nin faiz oranlarını düşürdüğünü hatırlatan Coeure, "Bu düşük ve negatif faiz oranları, denge oranında düşüşün direkt bir sonucudur. Eğer bu oran daha yüksek olsaydı faiz oranlarımız da daha yüksek düzenlenirdi." dedi.

- "Düşük faizlerin bir sınırı var"

Benoit Coeure, düşük faizlerin bir sınırı olduğunu belirterek, "Ancak düşük faiz oranlarının ne kadar devam edeceğinin sınırları var. Her şeyden önce, hanehalkı ve işletmelerin bankacılık sektörünü aradan çıkartıp paralarını nakit tutacakları fiziksel bir alt sınır var. Diğer merkez bankalarının deneyimleri, fiziksel alt sınırın şu anda mevcut mevduat faizinin altında olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

Coeure, faizlerin çok uzun süre düşük kalması durumunda olumsuz etkilerin baskın duruma gelebileceğini ve alınan tedbirlerin etkinliğini bozabileceğini vurguladı.

- "Genişlemeci para politikası duruşu istenilen etkiyi yaptı"

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Coeure, genişlemeci para politikası duruşunun Euro Bölgesi'nde istenilen etkiyi yaptığını, bununla birlikte büyüme artışının hala düşük tempoda olsa da devam ettiğini söyledi.

Coeure, AMB'nin, mevcut politika düzenlemelerinin uygun olduğunu ve toparlanmanın sürdürülebilirliği için açıkça gerekli desteği sağladığını belirterek, ekonomik toparlanma için parasal desteğin enflasyon hedefine göre sürdürülebilir şekilde düzeltilene kadar devam edeceğini kaydetti.

AA