Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldırım: Anayasa değişikliğinde sona geldik

Başbakan: (İdam cezası) Sınırlandırılmış düzenleme yapabiliriz

  • Başbakan Yıldırım idam cezasıyla ilgili olarak "Sınırlandırılmış bir düzenleme yapabiliriz" dedi

Giriş: 01 Kasım 2016, Salı 12:37
Güncelleme: 01 Kasım 2016, Salı 13:06

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

İDAM CEZASI

Yıldırım şu açıklamaları yaptı; "İdam meselesi bir anayasa meselesidir. Anayasa da bir uzlaşma meselesidir. Diğer siyasi partilerle mutabakat sağlanırsa, sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir. Bu 15 Temmuz darbe girişiminde gündeme geldi. Canı yanan millet, bunların cezasız kalmamasını istiyor. Adaletin yerini bulmasını, alçak girişimlerin bir daha olmamasını istiyor. Vatandaşın bu talebine kulak tıkayacak değiliz. Bunu da tek başına yapamayacağımızı, bunun da geriye doğru işlemeyeceğini bilinmesini isterim. Sayın Bahçeli'nin düşüncesini dikkate alacağız. Anayasada gerekli teklifimizi yapacağız" dedi.

"SENİN KIRMIZI ÇİZGİNE BAKMAYIZ"

Yıldırım Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik soruşturmaya dair, "Avrupa Parlamentosunda birisi, 'Bu gazeteyle ilgili gözaltılar bizim kırmızı çizgimizdir...' Kardeşim senin çizgine mizgine biz bakmayız. Kırmızı çizgiyi millet çizer bizde millet. Senin çizginin ne hükmü var? Senin çizginin üzerine bir çizgi de biz çizeriz. Bırakın bu işleri." dedi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE VESAYET ODAKLARINA SON DARBEYİ VURACAĞIZ"

"Geçmişte vesayet odakları her 10 yılda bir darbe yaparak bu ülkenin yolunu, gelişmesini kesmeye çalıştılar. Türkiye'yi birilerinin istediği gibi ekonomik, siyasi, sosyal istikrarsızlığa mahmum etmek istediler. O dönemde vesayet odakları kendi çıkarlarını korurken, milletin geleceği, refahı, kalkınması adına hiçbir şey yapmadılar. AK Parti 2002'de milletle başlattığı bu değişimle milletimiz kazanmaya, vesayet odakları kaybetmeye başladı. Yapacağımız anayasa değişikliğiyle vesayet odaklarına son darbeyi vuracağız."

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SONA GELDİK"

Anayasa değişikliğinde sona geldik. Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Meclis'e de getireceğiz. MHP'nin bu konuyla ilgili Sayın Bahçeli'nin beyanatları ortada. Bizim bu hazırlıklarımızda bir zemin oluşturmuştur. 330'a erişmek ve üstüne çıkmak için MHP'nin desteği de önem arz etmektedir. MHP'nin de hassasiyetini dikkate alarak bir hazırlık içerisinden çalışmalarımızı tamamladık. Bundan sonrasını Meclis'in bileceği iştir. Meclis önümüzü açarsa, meydanlara bu teklifi götürmeye imkan sağlarsa, bu teklifle ülkemizde anayasa ve sistem konusundaki anlamsız tartışmalara noktayı koyacağız.

EKONOMİK GÖRÜŞMELER

Türkiye'de 8 yıldır devam eden Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısını gerçekleştirdik. Bu yıl, 21 büyük küresel firma katıldı. Bu firmaların toplam cirosu 20 milyar dolar civarında. Bu toplantıların amacı Türkiye'deki yatırımların ve gelecek beklentilerinin değerlendirilmesi ve yeni kararların alınmasıdır. FETÖ terör örgütünün ısrarla yaymaya çalıştığı, 'Türkiye'de ekonomi bozuluyor' algı propagandasının aksine, küresel yatırımcıların Türkiye'ye güveninin artarak devam ettiği yönünde iradelerini ortaya koydular. Büyük firmalar Türkiye'yi Ortadoğu, Ortaasya, Afrika için bir yönetim üssü haline getirmeye karar verdiler. Bir kısmı altyapılarını kurdular, Türkiye'den 80-90 ülkedeki faaliyetlerini yönetiyorlar. Türkiye'de sadece küresel yatırımlar yapılmıyor, bölgedeki bütün yatırımlar da izleniyor. Ekonomi ile yapısal reformlar, OVP ve 2017 bütçemiz başta olmak üzere bütün güncel ekonomik konuları ele aldık. Konsey üyelerini, Türkiye ekonomisi ve yatırımların artırılmasına yönelik düşüncelerini dinledik. 2009 krizinin teğet geçmesinin arkasındaki en önemli husus Türkiye'nin krizde yatırımlara hız vermesi. Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek üst üste büyümeyi gerçekleştiren ender ülkelerin başında gelmiştir.

SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ YATIRIMLAR

Savunma Sanayi İcra Komistesi toplantısını gerçekleştirdik. Aldığımız kararları kısaca şöyle söyleyebiliriz: Savunma kabiliyetimizi güçlendirmek, caydırıcılık altyapımızı güçlendirmek için 26 projenin hayata geçmesi için onay verdik. Toplam maliyeti 4,1 milyon dolar. Bu toplantıda, ayrıca Türkiye'nin de içinde olduğu F-35 uçaklarının ilk partisinin 2018'de Türkiye'ye gelmesi konusunda kararımızı aldık. Yeni nesil birleşik savaş uçakları projesi ile Türkiye savunma kabiliyetini artırmış olacak. Bölgedeki istikrara, güvene, barışa katkı sağlayacak. Bu uçakların yapımında Türkiye de var. Maliyetinin yüzde 50'sini oluşturan parçalar Türkiye'de yapılacak, orada monte edilecek. 14 yılda savunma sanayisine yapılan yatırım 35 milyar dolardır. Silahlı kuvvetlerimizin donanımı güçlendirmek için yapacağımız çok şeyler olduğunu biliyoruz. Çalışmalarda yeni teknolojilerden faydalanması için ar-geye ayrılan kaynağı artırmaya karar verdik.

İSTANBUL'A 7 PROJE

30 Ekim'de İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısını gerçekleştirdik. Geleceğe yönelik yatırımlarımızı bir kez daha gözden geçirdik. İstanbul'a 7 proje kazandırıyoruz. Bunlardan 5'i bitti. Ankara-İstanbul hızlı tren projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir karayolu, Marmaray, Avrasya Tüneli. Biz inanıyoruz ki zor hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. Bu proje öyle bir proje. Geriye kaldı iki proje. Biri dünyanın en büyük havalimanı. Bazılarının alay ettiği, bazılarının da Gezi olaylarıyla protesto ettiği engellemeye çalıştığı havaalanın da ilk etabını 2018'de hizmete alıyoruz. Bu haliyle de 90 milyon kapasiteli. 7'nci büyük eser Kanal İstanbul'un çalışmasını da Ulaştırma Bakanlığımız hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Bir su yolu projesi değil, bir yaşam merkezi haline gelecek. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ihanelesine çıktı. Bir aksilik olmazsa 2017 Mart'ta ilk kazmayı vuruyoruz.

Habertürk