GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin "Sokağa çıkma yasakları nedeniyle oluşan eğitim hakkı ihlallerini gideremediği, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından öğretmenlerin meslekten ihracı ve açığa alınmasında hak ihlallerine sebebiyet verdiği, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen alımıyla kadrolaşmaya ve eğitimde güvencesiz istihdama yol açtığı, proje okul uygulamasıyla eğitimin niteliğini değiştirmeyi amaçladığı iddiasıyla" Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor.

Önerge sahibi adına söz alan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, öğretmenlikten atılanların sayısının 30 bini geçtiğini, "Hiç bir hukuki yol ve yöntem izlemeden, cadı avı neticesinde eğitimin tamamen çökmüş bir hale dönüştürüldüğünü" ileri sürdü.

HDP Grubu adına söz alan Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise ihraç edilenlerin hepsinin, kaç yıl sürerse sürsün, bütün kayıp haklarını alarak geri döneceklerini savundu. Yıldırım, "Bir sendikanın almış olduğu karar üzerine iş bırakma süreçleriyle karşılaştık. 'İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin okula gelsin' sloganıyla bir gün iş bırakmış olanların, bu iş bırakma eylemleri üzerinden cezası işten atılmak oldu." dedi.

MHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Zühal Topcu, yıllardır eğitim dediklerini ama çok fazla dikkate alınmadığını bildirdi. Bir toplumu var edenin de yok edenin de eğitim olduğunu belirten Topcu, "Bu toprağın, ekmeğini yiyen, suyunu içenlerin nasıl hainlik ettiklerini, FETÖ üyelerinin bu ülkeye nasıl hainlik ettiğini de hep birlikte gördük." ifadesini kullandı.

- "Yenikapı ruhu" vurgusu

Topcu, Türkiye'de herkesin eğitimle ilgili konuştuğunu, artık ayrıştırmanın zamanı olmadığını, hep birlikte el ele, sırt sırta vererek, Türkiye'nin en önemli problemi olan eğitim sorununun hep birlikte çözülmesi gerektiğine işaret etti. Topcu, "İşte bunun için 15 Temmuz'dan sonra Yenikapı ruhu diye, hep birlikte hareket edilen bir dönem başlatıldı. Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak Yenikapı ruhuna baştan itibaren destek verdik. Hatta şu anda Yenikapı ruhu denilen bu ruhun oluşturulması için Milliyetçi Hareket Partisi olarak yıllardır çalıştık." dedi.

Vatanını seven öğretmenlerin yetiştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Topcu, şöyle devam etti:

"Bu ülkede, vatanına kurşun sıkan, FETÖ ve PKK terör örgütüne ait öğretmenleri istemiyoruz. Onun için biran önce bu öğretmen müsveddelerinin ayıklanması gerekiyor. Tabii ki bunlar yapılırken de haklının, haksızın çok iyi bir şekilde ayırt edilmesi ve kul hakkının yenmemesi gerekmektedir."

Rektör atamalarını düzenleyen KHK'ya değinen Topcu, "Eğer, Yenikapı ruhunun devam ettirilmesi gerekiyorsa ve adaletin tesis edilmesinde, rektör atamalarının farklı bir yapıya oturtulması gerekiyor. Bizde katılıyoruz, rektör seçimleri, üniversitelerdeki kutuplaştırmayı arttırdı ama bunun mütevelli heyeti yoluyla çok daha farklı bir şekilde yapılmasında fayda var diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

AA

Advertisement