Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:10'da güncellendi)

Hisse senetleri, ABD seçimlerine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, traderların karışık gelen şirket karlarını değerlendirmeleri ile birlikte değer kaybetti. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın bu yıl artık bir faiz indirimi beklemediğini kaydetmesinin ardından sert yükseldi.

Standard &Poor's 500 Endeksi, Facebook Inc.'nin, üst düzey yöneticilerin şirketin daha düşük gelir büyümesi ve daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalacağını söylemesinin ardından teknoloji hisselerini aşağı çekmesi ile birlikte, 2008'den bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Meksika pesosu, son iki anketin beyaz Saray için Demokrat aday Hillary Clinton'ın Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın hafif önünde gittiğini göstermesinin ardından değer kazandı. Sterlin, mahkemenin İngiltere'nin Brexit sürecini başlatmak için Parlamento'da oylama gerektiği kararı almasının ardından yükseldi. Petrol, ABD petrol stoklarındaki rekor yükselişin etkisiyle varil başına 45 doların altına indi.

Hisse senetleri, ABD seçimlerinin olası sonuçları, faizlerin izleyeceği yol ve karışık gelen şirket karlarına ilişkin endişelerden dolayı yön bulmakta zorluk çekiyor. Fed'in dün faizi değiştirmeme kararı, büyük ölçüde beklendiği için piyasalarda harekete neden olmadı. ABD'ye yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi önce, Perşembe gümü açıklanan haftalık işsizlik başvuruları veris beklenmedik bir şekilde yükselerek yaklaşık üç ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

New York'ta Instinet LLC icra direktörü Frank Capelleri, "Yarınki istihdam verisi ve Salı günkü seçim dikkate alındığında, herhangi bir yukarı hareket şüphe ile karşılanacak," dedi ve "Son birkaç haftada, çok sayıda güçlü açılış gördük. Sorun, seans içi hareketlerin cesaret verici olmaması" şeklinde görüş bildirdi.

ABD hisse senetlerinin volatilitesini ölçen VIX Endeksi daha önce görülmemiş bir yükselişin öncesinde. Endeks bugün de yükselirse çıkışını sekizinci güne taşımış olacak ve rekor uzunluktaki yükseliş serisini gerçekleştirecek. Endeks bu hareketi boyunca yüzde 53 yükseldi. Önceki iki sekiz günlük yükselişininin biri olan Kasım-Aralık 2013'te döneminde yüzde 23 ve Mart-Nisan 2012'dekinde yüzde 32'lik yükselişler görülmüştü.

Bu hafta düzenlelen ve Clinton'ın hafif önde gittiğini gösteren seçim anketleri, hisse senetlerinin 2006'dan bu yana en dar alanda seyretmesine neden oldu. BC/Washington Post'un anketine göre Demokrat aday Hillary Clinton yüzde 47 desteğe sahipken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'a destek yüzde 45 seviyesinde. New York Times CBS anketi ise, Clinton'ı yüzde45'e 42 önde gösteriyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 düşerek New York saati ile 12:53'te 2,093.40 puana indi.

(21:10'da güncellendi)