Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyon, geçen ay yüzde 1,44 artarak son 10 yılın en düşük ekim ayı rakamı olarak kayıtlara geçti.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık bazda yüzde 1,44 artışla piyasa beklentisinin altında kalarak iyimser bir tablo sergiledi. Böylece eylülde yüzde 7,28 olan yıllık enflasyon, ekimde yüzde 7,16ya geriledi.

Vergi ve enerji fiyat düzenlemeleri nedeniyle "yılın diğer aylarından farklı değerlendirilmesi gereken bir dönem" olan ekimde enflasyon değişimi incelendiğinde tarihi ortalama aylık bazda yüzde 2,02 düzeyinde oldu. Geçen yılın ekim ayında aylık enflasyon artışı yüzde 1,55 seviyesinde gerçekleşmişti.

Özel kapsamlı çekirdek enflasyon (I), ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,04 artarak son 1,5 yılın en düşüğüne geriledi. Eylülde çekirdek enflasyon yüzde 7,69 düzeyindeydi.

"Enflasyon görünümü hem iyileşti hem de normalleşti"

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oynaklığı yüksek manşet enflasyonun çekirdek enflasyonun üzerine çıkmasıyla enflasyon görünümünün hem iyileştiğini hem de normalleştiğini söyledi.

Yılmaz, teorik açıdan oynak bileşenin trend bileşen etrafında hareket ettiğini, bu açıdan manşet enflasyonun yılın son 2 ayında Merkez Bankası tahminine uygun şekilde, yüzde 7,5in altında kalma şansının güçlendiğini, böylece Merkez Bankasının, kamuoyunu bu yıl doğru yönlendirerek önemli ölçüde kredibilite kazanacağını belirtti.

Yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 7,3 olduğunu ve aşağı yönlü risklerin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Çünkü üretici fiyatları tarafında yüzde 3ün altındaki enflasyon oranı arz yönlü baskıyı azaltmakta. İlaveten ekonomideki çıktı açığı da talep yönlü baskıları azaltmakta. Aralık ayında yıl sonu indirimlerinin ölçüsü ve gıda enflasyonunun seyri dahilinde enflasyonun yüzde 7ye doğru iyileşme şansını göz önünde bulundurmak gerekiyor." diye konuştu.

"Yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 7,9"

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de hem manşet hem de detayların Merkez Bankası açısından bir sürpriz olmadığını, kur geçişkenliği etkilerinin ortadan kaybolması ve ekonomideki yavaşlama sayesinde enflasyonun gerilediği yönündeki değerlendirmelerin geçerliliğini koruyacağını ifade etti.

Bugün açıklanan verilerin Merkez Bankasının öngörüleri ile uyumlu olduğunu belirten Sezgin, "Yıl sonu için yüzde 7,9 seviyesindeki enflasyon tahminimizi korumakla birlikte ekim ayında yıllık olarak yüzde 5,2 seviyesine yükselen ancak bizim yıl sonu için yüzde 8 olacağını varsaydığımız gıda enflasyonu kaynaklı olarak tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskler olduğunu değerlendiriyoruz." dedi.

Sezgin, çekirdek "I" enflasyonunun yüzde 7, hatta hafif altına doğru gerilediğini söyledi.

Enflasyon görünümüne bağlı olarak faiz kararını belirleyecek olan Merkez Bankasının faiz indirimlerine olanak veren bu veriye karşın küresel risk algısı ve kur gelişmelerini de dikkate alacağını vurgulayan Sezgin, "ABD seçimleri sonrasında küresel finans piyasalarındaki oynaklıklarda bir iyileşme olursa Merkez Bankası, bu durumu faiz indirimi olarak değerlendirebilir. Elbette bu süreçte yurt içinde riskleri artıran, Fitch kararı gibi, bir gelişme olup olmaması da önemli olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Çekirdek enflasyondaki düşüş sevindirici"

 

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise gıda fiyatlarında özellikle işlenmemiş tarafta bekledikleri yukarı yönlü hareketin gerçekleştiğini, küresel olarak gıda fiyatlarının yükselişi TLdeki değer kaybının da etkisiyle içeride Gıda Komitesinin çalışmalarına karşın gıda fiyatlarında baskı yarattığını, gelecek dönem için de enflasyon üzerinde önemli risk oluşturmaya devam ettiğini söyledi.

Gelecek 2 ayda yıllık enflasyonun yükseliş yönünde kalmasını beklediklerini, yüzde 7,9luk yıl sonu tahminlerini koruduklarını, 2017 sonu tahminlerinin ise yüzde 8 düzeyinde olduğunu belirten Tokalı, çekirdek enflasyondaki düşüşün sevindirici olduğunu ifade etti.

Yıllar itibarıyla ekimdeki enflasyon değişimi (yüzde) şöyle:

Dönem Aylık enflasyon (yüzde)
Ekim 2007 1,81
Ekim 2008 2,60
Ekim 2009 2,41
Ekim 2010 1,83
Ekim 2011 3,27
Ekim 2012 1,96
Ekim 2013 1,80
Ekim 2014 1,90
Ekim 2015 1,55
Ekim 2016 1,44

AA