Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10'un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardıklarını belirterek bazı bankalarla da görüşmelerinin devam ettiğini, yıllık yüzde 18'i bulan ticari kredi faizlerinin yüzde 9,90'a kadar ineceğini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu"nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bankacılık ve reel sektörün durumuna ilişkin bir soru üzerine, mayıs ve haziran aylarında ekonomiden düzelme sinyalleri geldiğini, karşılıksız çeklerde ciddi bir düşüş yaşandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise tedirginlik oluştuğunu söyledi.

Türk ekonomisinin tahminlerden çok daha güçlü olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, son 1,5 yılda iki seçim yapılmasına, bir taraftan PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele edilirken diğer taraftan darbe girişimi olmasına rağmen kamu maliyesinde bir bozulma olmadığına dikkati çekti.

Türkiye'de bankacılık sisteminin güçlü olduğunu, sanayi tesislerinin üretime devam ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ülkede ekonomiye güven olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Burada en önemli göstergelerden biri, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında dükkanlar açıktı, bankalar çalışıyordu, hiçbir kriz yaşamadık, kimse bankalardan da para çekmeye gitmedi. Bu aslında hem halkın hem ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor." dedi.

"Faizleri indirmeye yönelik adımları olumlu buluyoruz"

Bankaların faiz indirimlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın finans kesimiyle bir araya gelmesini ve son dönemde bankaların kredi faizlerini indirmeye yönelik adımlarını olumlu bulduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun zamandır bu yönde talebi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Buna ilk tepkilerden biri olarak İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin yapmış olduğu açıklama, aslında pozitif bir netice vermiştir. TOBB olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10'un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardık. Bazı bankalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Halen yıllık yüzde 18'i bulan ticari kredilerin faizi yüzde 9,90'a kadar inecek. Bunun lansmanını yakın zamanda Başbakanımızla ekonomi bakanlarımızla banka müdürleriyle yapmayı planlıyoruz. Bankacılık sektörü kar etsin, biz onları kıskanmıyoruz. Bu kapsamda karlarından fedakarlık ederek faizleri düşürme operasyonuna girdikleri için memnunuz."

ATO'daki başkanlık seçimi

Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odasındaki (ATO) istifaların ardından seçim sürecine ilişkin bir soru üzerine, ATO'ya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu gereği 11 kişilik yönetim kurulunun 6'nın altına düşmesi nedeniyle 4 kayyum atadıklarını aktardı.

İşini bilen insanlardan oluşan kayyumların eksiklikleri tamamlamasından sonra ATO'da seçime gidileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Onların görevi, hem odanın günlük işleyişlerini sağlıklı olarak sürdürmek hem de seçime götürmek." dedi.

TOBB Başkanının tarafsız olması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "TOBB Başkanı olarak bugüne kadar ATO dahil 365 odada hiçbir şekilde seçim süreçlerine karışmadım. 'Şu başkan olsun, bu başkan olsun, gönlüm şundan yana' gibi bir yaklaşımım olmamıştır. Son 2 dönemdir de ATO başkanlık seçimlerinde, ATO'dan TOBB delegesi olmama rağmen oy atmıyorum." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, odanın kendi iç işleri kapsamında, demokratik kural ve teamüller içinde bir seçim olacağını vurguladı.

"Kendi temizliğimizi yapıyoruz"

Hisarcıklıoğlu, FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında yürütülen şirket soruşturmaları ile bu şirketlerden bazılarının finansmana erişimine ilişkin bir soruyu cevaplarken şunları söyledi:

"Mesela bir şirketin yüzde 2 ortağı olan FETÖ kapsamında yargıya sevk edilmiş, yargılama süreci başlayacak ama bankacılık sistemi yüzde 2'lik ortağı da olsa bu şirkete kredi açmıyordu. Bunların tereddütlerini giderecek düzenleme yapıldı, bu iş devam edecek. Kredilerin de normalleşme sürecini hep beraber göreceğiz."

FETÖ ile mücadele kapsamında 29 oda başkanının değiştiğini, yaklaşık 424 meclis üyesinin de ayrıldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "En objektif şekilde, kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde kendi temizliğimizi yapıyoruz." görüşünü kaydetti.

AA