Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde bir önceki aya göre % 3.8 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre % 3.1 düşüş gösterdi.

Beklenti aylık % 1.4, yıllık % 2.6 artıştı. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalış kaydedildi. Eylülde 114,2 hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 119,2 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, eylülde bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,9, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,3 düştü.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14,2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayisinde bir önceki aya göre en fazla düşüş yüzde 20,4 ile mobilya imalarında gerçekleşti. Bunu yüzde 16,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 13,7 ile makine ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, eylülde bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 8,5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 3,9 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, yüzde 2,1 ile içeceklerin imalatı izledi.

Ağustos'ta %9.4 olan aylık sanayi üretimi artışı ise %8.8'e revize edildi.