Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın önde gittiğini gösteren ilk seçim sonuçlarıyla birlikte dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yükselirken, gelişmiş ülke para birimleri karşısında geriledi.

Euro/Dolar paritesi gün içerisinde 1.1300 seviyesine kadar yükselse de, TSİ 09.00'da yüzde 2.25 yükselişle 1.1275 seviyesinden işlem gördü. Bloomberg Dolar Endeksi TSİ 09:00'da yüzde 0.15 kadar geriledi.

Güne 3.4791 seviyesinden başlayan Euro/TL , ABD başkanlık seçimlerinden ilk sonuçların gelmesinin ardından yükselişe geçti ve gün içerisinde en yüksek 3.6918 seviyesine ulaştı. Bu seviye aynı zamanda euro/TL kurunda tarihi rekordu.

 

Seçime günler kala Döviz traderları, demokrat aday Hillary Clinton'ı önde gösteren anket sonuçlarına göre fiyatlama yapıyordu. Trump'ın olası zaferi, Brexit referandumundan yalnızca beş ay geçmişken döviz piyasaları için yeni bir şok olabilir. 

Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimaliyse yüzde 50'ye kadar geriledi.

Dolar yen karşısında yüzde 3.5 gerileyerek Brexit oylamasından bu yana görülen en sert gün içi kaybını kaydederken, İsviçre Frankı karşısında yüzde 2 düştü.

Meksika Pesosu ise dolar karşısında yüzde 10'un üzerinde değer kaybıyla rekor seviyeye gerileyerek en çok düşen gelişmekte ülke para birimi oldu.

Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişmekte olan ülke para birimi arasında Türk lirası, Meksika pesosu ve Güney Afrika randının ardından en çok düşen 3. para birimi oldu.