Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın ABD'nin 45. Başkanı olarak seçilmesi piyasalarda şok etkisi yarattı.

ABD vadelilerinde kayıplar %5'i aşarken Meksika pesosu dolara karşı %12 değer kaybetti.

Asya Borsaları da sert düştü. Japon Nikkei %5'in üzerinde düşerken Avustralya, Çin, Hong Kong'ta da sert kayıplar yaşandı. Güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatı %3'e yakın yükselişle 1.313 dolara tırmandı. Dolar/TL ise ilk sonuçların açıklanmasıyla Asya seansında 3.2929 seviyesine kadar çıktı.







DOLARDA YÖN NERESİ?

Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye Türk Lirası'nın son 1-2 haftada digerlerinden ciddi anlamda negatif ayrıştığını belirterek "Şu an hem içeride hem dışarıdaki negatif gelişmelerin yansımasını görüyoruz.

Kurda 3.30'lara kadar ciddi hareket olduğu için yine 3'lü seviyelere doğru bir düşüş orta uzun vadede zor görünüyor. 3.10-3.30 bandı geçerli olacak diye düşünüyorum. Endekste ise 75 bin seviyesi direnç olarak takip edilmeli" diye konuştu.

SERT DÜŞÜŞ ALIM FIRSATI

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, ABD için "kötü" olanın Türkiye için "iyi" olabileceğini söyledi. Gürleyen, "Trump'ın başkanlık yarışındaki sürpriz galibiyeti, piyasalarda deprem etkisi yaratsa da TL varlıklardaki sert düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir." dedi.



BREXİT BENZERİ ŞOK FİYATLAMASI

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da AA muhabirine ABD başkanlık seçimlerinin henüz kesinleşmeyen sonuçlarına göre Trump'ın başkanlığa çok ciddi ölçüde yakın olmasının, küresel piyasalarda Brexit benzeri bir şok fiyatlamasına yol açtığını söyledi.  

Doğan "BIST 100 endeksinde 75.200 seviyesindeki desteğin kırılması durumunda sırasıyla 74.200, 73.600 ve 72.500 destekleri takip edilebilir. Seçim sonuçları kesinleşene kadar gün boyunca hisse senedi ve tahvil piyasaları ile kur tarafındaki oynaklığın yüksek kalmaya devam etmesi beklenebilir. Seçim sonuçlarına ilişkin haber akışları, küresel piyasalardaki ve dolar/TL tarafındaki seyir ile jeopolitik gelişmelerin endeksin seyri üzerinde belirleyici olmaya devam etmesi beklenebilir." dedi.

KSIA VADEDE VOLATİLİTE, ORTA VADEDE BÜYÜMEYE DESTEK

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat Bloomberg HT'ye Trump'ın zaferinin piyasada kısa vadede volatilite yaratacağını ancak orta uzun vadede ABD büyümesini destekleyebileceğini söyledi.

Murat "Piyasalar birkaç gündür Clinton'un zaferini fiyatlıyordu. Bu yükseliş birkaç gün daha devam eder çünkü bu ABD tarihinin en büyük politik şoku.

Bu durum kısa vadede volatilite yaratacak gibi görünüyor. Orta vadede Trump'ın başkanlığı ABD'de büyümeyi ciddi şekilde pozitif etkileyecektir. Trump'ın ekonomi projeleri ABD'de bütçeyi patlatır. Bütçe açığı artar, bunun da orta-uzun vadede büyümeyi desteklediği tecrübeyle sabittir.

Piyasalarda yükseliş birkaç gün daha sürer ama piyasa bir noktada dengeye gelir. Ben piyasaların orta uzun vadede Trump'ın ekonomi politikaları Clinton'ın ekonomi poklitikalarından daha çok seveceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, "Fırsatçı piyasa yatırımcıları için dolar/TL kurunda bu seviyeler, Fed'in Aralık ayında faiz artırmayabileceği varsayımıyla taktiksel kısa pozisyon almak için cazip olabilir. Bununla birlikte, dolar/TL'de geri çekilme potansiyeli, geçtiğimiz bir kaç günde artan siyasi risk nedeniyle kısıtlı olacaktır" dedi.