Toyota, Türkiye'nin ilk hibrit ve crossover aracını banttan indirdi
Toyota/Kato:"Üretim kapasitemizin yüzde 60'ını C-HR kapsayacak. Yıllık 280 bin adetlik fabrika kapasitemizin yüzde 65-70'i ihracata gidecek. C-HR'nin ise yaklaşık yüzde 90'ı ihraç edilecek" dedi
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve Üst Yöneticisi (CEO) Hiroshi Kato, Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve crossover araç olan Toyota C-HR'nin üretim kapasitelerinin yüzde 60'ını kapsayacağını belirterek, "Yıllık 280 bin adetlik fabrika kapasitemizin yüzde 65-70'i ihracata gidecek. C-HR'nin ise yaklaşık yüzde 90'ı ihraç edilecek." dedi.
C-HR'nin seri üretimi, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin Sakarya'daki tesislerinde düzenlenen törenle başladı.
Tören öncesinde Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Hiroshi Kato, Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Toyota Motor Corporation İcra Komitesi Üyesi Moritaka Yoshida ve Toyota Motor Avrupa Genel Müdür ve CEO'su Dr. Johann van Zyl'ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Kato, toplantıda yaptığı konuşmada, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin, ürettiği araçların yüksek kalitesi sayesinde bu önemli projeye atandığını, bunun Toyota'nın fabrikaya güveninin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.
Sadece Avrupa'da değil, global düzeyde de en iyi fabrikalardan biri olduklarını vurgulayan Kato, şunları kaydetti:
"Çalışmalarımızın bir ödülü olarak, bugünkü tarihi dönüm noktası, bizim için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Toyota C-HR ile şirketimizin Türkiye'nin önde gelen ihracatçıları arasındaki konumu daha da ileriye taşınacak. Proje için hükümetimiz ve yerel yöneticilerimizin yatırım ve istihdam ekseninde çok önemli destekleri oldu. Bunun için kendilerine müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu güvene ve desteğe layık olmaya çalışacağız."
Kato, üretim kapasitelerinin yüzde 60'ını C-HR'nin kapsayacağını belirterek, "Geri kalan yüzde 40'ı ise Corolla ve Verso için kullanılacak. Yıllık 280 bin adetlik fabrika kapasitemizin yüzde 65-70'i ihracata gidecek. C-HR'nin ise yaklaşık yüzde 90'ı ihraç edilecek." dedi.
Kuzey Amerika ihracatı için hacim konusunda konuştuklarını, mümkün olduğunca talebi karşılayacaklarını ifade eden Kato, "Talebin yüksek olduğunu biliyorum ancak rakam veremiyoruz. 2017'nin ocak sonu, şubat başı gibi Kuzey Amerika'ya ihracat başlar. İhracatımızı Toyota markasıyla bu bölgeye satacağız." diye konuştu.
- "2020'ye kadar Avrupa'da sattığımız her iki araçtan birinin hibrit olmasını planlıyoruz"
Toyota Motor Avrupa Genel Müdürü ve CEO’su Dr Johan van Zyl da crossover segmentinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü, Toyota'nın da C-HR ile kompakt crossover pazarına çok güçlü bir giriş yapacağını kaydetti.
Hibrit teknolojisinin, Avrupa ve global stratejilerinin temelini oluşturduğunu anlatan Zyl, "2020 yılına kadar, Avrupa'da sattığımız her iki araçtan birinin hibrit motorlu olmasını planlıyoruz. Toyota C-HR, bu hedefe ulaşmamıza çok büyük katkı sağlayacak. Sakarya'ya ve Türk otomotiv sanayisine bu yatırım ve istihdamla katkıda bulunmaktan son derece memnunuz." diye konuştu.
Zyl, C-HR ile ilk defa Kuzey Amerika, Tayvan ve Kuzey Afrika'ya da ihracat yapacaklarını belirterek, ihracata 2017’de başlayacaklarını bildirdi.
- "Yeni teşvik kanunuyla hibrit satışımız artacak"
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su Ali Haydar Bozkurt ise Toyota'nın geleceğin hibrit araçlarının gelişimi üzerine kurgulamış bir marka olduğunu ifade etti.
Türkiye'de eskiden hibrit teknolojisinin, vergi sisteminde çok fazla desteklenmediğini ancak geçen günlerde vergi sisteminde literatüre girdiğini belirten Bozkurt, "Hibrit teşvikinin hibrit teknolojileriyle ilgili satın alma tercihlerini etkileyeceğini düşünüyoruz." dedi.
Bozkurt, C-HR'ye Türkiye'den çok fazla talep olduğunu, şu anda kendilerine daha araç çıkmadan başvurup ön kayıt yaptıran binlerce kişi bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:
"Burada 'Ne kadar araç satacaksınız'dan ziyade, 'aracı satmak için ne kadar bulabileceksiniz?' diye sormak daha doğru. Biz 2017 yılında 10 bin adet satmayı hedefliyoruz. Bu satış rakamı talebin gerisinde kalacak. Yeni teşvik kanunuyla hibrit satışımız kuşkusuz artacak. Önümüzdeki dönemde C-HR satışlarının yarısının hibrit olacağını düşünüyorum ancak bu oran zamanla hibritin lehine artacak gibi görünüyor."
- "Otomobil üretiminde Türkiye gerçekten önemli ve doğru bir yer"
Toyota Motor Corporation İcra Komitesi Üyesi Moritaka Yoshida, Toyota'nın, üçüncü ve yepyeni bir modeli Türkiye'de üretme kararı almasının, kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.
Yoshida, bu yeni model ile küresel üretim haritasında Toyota Türkiye'nin öneminin artacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bize göre otomobil üretimi anlamında Türkiye gerçekten önemli ve doğru bir yer. Sonuç olarak, biz Toyota Türkiye’nin Toyota C-HR’ı sadece Avrupa için değil, dünyanın başka bölgeleri için de üretebileceğine güvendik ve inandık. Bu inancın somut bir çıktısı olarak, 2017 yılı başından itibaren Toyota Türkiye’nin, bizim en önemli pazarlardan biri olarak gördüğümüz Kuzey Amerika pazarına da ihracata başlayacağını açıklıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum."
- Toyota C-HR 45 yeni pazara Sakarya'dan ihraç edilecek
Verilen bilgiye göre, Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve crossover olan Toyota C-HR'nin projesi 350 milyon avroluk yatırımla gerçekleştirildi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin 22 yılda gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarı ise 1,7 milyar avroya ulaştı.
Toyota C-HR ile fabrikanın yıllık 150 bin olan üretim kapasitesi 280 bine çıkarken, 2 bin kişi için ek istihdam olanağı yaratıldı. Yaratılan ek istihdamla Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye çalışanı sayısı 5 binin üzerine çıktı.
Toyota C-HR'nin, Avrupa pazarından sonra, en büyük ihracat pazarı ABD ve Kanada gibi Kuzey Amerika ülkeleri olacak. Toyota C-HR, Tayvan, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin de aralarında olduğu toplam 45 yeni pazara daha Sakarya'dan ihraç edilecek. Böylece Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin toplam ihracat yaptığı ülke sayısı ise 52'den 97'ye yükselecek. Üretim bu yıl yüzde 33, gelecek yıl ise yüzde 140 artacak. İhracat oranı ise yüzde 90'a çıkacak.
Bu arada, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, "Yeni Global Platform"da Japonya dışında üretim yapan ilk fabrika oldu.
AA