Gelişen ülke varlıkları Trump beklentisiyle düşüyor
Para birimleri 5 yıldaki en kötü 3 günlük düşüşe ilerledi (Güncellendi)
Fed'in faizleri artırmak konusunda daha agresif olacağı beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri 5 yıldaki en kötü 3 günlük düşüşe ilerledi. Borsalar da 4 ayın en düşük seviyesine indi.
Trump'ın ekonomi politikalarının enflasyonu tetikleyeceği ve bu durumun Fed'in faiz artışı için elini kuvvetlendireceği beklentisi piyasalardaki düşüşte etkili oldu.
Güney Kore wonu para birimlerindeki düşüşe öncülük etti. Hindistan ve Endonezya merkez bankaları, para birimlerinde istikrarı sağlamak için adım attı. Şanghay borsası boğa piyasasına girdi. Kore'de 10 yıllık tahvil faizleri Mart'tan beri en yüksek seviyeye çıktı.
Geliien ülke varlıkları 3. haftayı da kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor. Bloomberg'in verilerine göre bu hafta küresel fonlar Hindistan, Endonezya, Filipinler, Güney Kore Tayvan ve Tayland'ın hisse senedi piyasalarından yaklaşık 1.8 milyar dolar çıkış yaptı.
PARA BİRİMLERİ
MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.6 düştü. Endeks 3 günde %2.4 düşüşle 2011 Eylül'den beri en sert düşüşü kaydetti.
Malezya ringiti Ocak'taki dip seviyesine ilerledi. Rupi %3 kadar düşüş sonrası %1 geriledi. Endonezya'da para otoritesi rupiyi istikrara kavuşturmak için halihazırda piyasanın içerisinde bulunuyor.
Hint rupisi %0.7 düştü. Asya'da hazine tahvilleri de düştü. Güney Kore'de 10 yıllık tahvil faizleri 12 baz puan artarak %1.94 oldu, bu Marttan beri en yüksek seviye. Tayland'da tahvil faizleri 4 baz puan artışla %2.32, Çin'de 2 baz puan artışla %2.83'e yükseldi.
BORSALAR
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %2.1, Endonezya borsası %3.4 düştü. Filipin borsası Ocak'tan beri en büyük kaybı gerçekleştirdi, Tayvan, Hindistan ve Hong Kong borsaları da düştü.
Çin'de Şanghay borsası ekonominin istikrar işaretleri göstermesiyle boğa piyasasına girdi. Endeks %0.8 arttı ve 28 Ocak'taki dip seviyesinden bu yana %20'den fazla yükseldi.