Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Trump'ın ilk icraatı Obamacare'i feshetmek olabilir

Trump'ın ilk icraatı Obamacare'i feshetmek olabilir

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ilk icraatlarından biri, halefi Barack Obama'nın sağlık reformunu (Obamacare) iptal etmek olabilir

Giriş: 11 Kasım 2016, Cuma 14:14
Güncelleme: 11 Kasım 2016, Cuma 14:16

Başkanlık seçimlerinden sürpriz bir zaferle çıkan Trump, kampanya süresince facia olarak nitelediği Obamacare'i kaldırmaya kararlı olduğunu gösterdi.

Trump'ın resmi internet sitesinden dün yapılan açıklamada, yeni yönetimin ABD Kongresiyle iş birliği içinde çalışarak, Hesaplı Sağlık Hizmetleri Yasasını feshedeceği ve sağlık sigortası kontrolünün federal hükümetin elinden alınarak ABD eyaletlerine verileceği belirtildi.

Açıklamada, yeni sağlık sisteminin kaliteli ve makul fiyatlı olmasının planlandığı duyurulurken, Amerikalı ailelerin sağlık faturalarını ödemesini imkansızlaştıran Obamacare'in yol açtığı maddi yükün hafifletileceği vaat edildi.

- "Obamacare bütçe açığını sürdürülemez hale getiriyor"

Seçimler sonucunda Kongredeki çoğunluğunu koruyan Cumhuriyetçiler de Obamacare'in iptalini istiyor.

Yaklaşık altı yıl önce yasalaşan Obamacare'i iptal etmek için 60'tan fazla yasa tasarısı hazırlayan Cumhuriyetçi siyasiler, Obamacare'in hali hazırda yüksek düzeydeki sigorta primleri ve bütçe açığını sürdürülemez seviyelere çıkardığını savunuyor.

Herhangi bir partiye bağlı olmayan ABD Kongresi Bütçe Ofisinin (CBO) araştırmaları da Cumhuriyetçilerin bu tezini destekliyor. CBO’nun analizleri, Obamacare nedeniyle federal hükümet harcamalarının 2025 yılına kadar yaklaşık 1,76 trilyon dolar artacağını öngörüyor.

Bununla birlikte, ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisine (GAO) göre, Obamacare’i iptal etmek ülkeye yaklaşık 6,2 trilyon dolara mal olabilir.

- "Kaldırılması, ABD ekonomisi için iyi olur"

Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Obamacare'in düzgün işlemediğinin altını çizerek, "Obamacare çalışmıyor. Sigorta primleri aşırı yüksek, sigorta şirketleri de Obamacare'den kaçıyorlar." ifadelerini kullandı.

Hanke, Cumhuriyetçilerin ABD Kongresindeki çoğunluğu ellerinde tuttuğunu anımsatarak, Trump ve Cumhuriyetçi Kongrenin iş birliği yaparak Obamacare'i feshedebileceklerini dile getirdi.

Obamacare'i felaket olarak nitelendiren Hanke, ayrıca "Bana kalırsa Obamacare'in kaldırılması ABD ekonomisi için çok iyi olur." yorumunda bulundu.

- "Demokratlar sonuna kadar savunacaklar"

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Gary Hufbauer ise, Obamacare'in yürürlükten kaldırılmasının kolay olmayacağını söyledi.

ABD Senatosunda Demokratların, "Obama'nın mirası" olarak kabul edilen yasayı "ölümüne savunacaklarını" kaydeden Hufbauer, bunun için “filibuster" (kürsü işgali) adı verilen taktiği kullanabileceklerine işaret etti.

Hufbauer, Demokratların, istenmeyen bir tasarının oylanmasına mani olmak için saatlerce konuşmalarına imkan tanıyan bu taktik sayesinde, Obamacare'i korumaya çalışacaklarını belirtti.

Daha önce ABD Hazine Müsteşarı olarak görev yapan Hufbauer, buna karşın, Demokratların Obamacare'in bazı eksiklerinin düzeltilmesine izin verebileceğini sözlerine ekledi.

- Obamacare nedir?

Obama yönetiminin 2010 yılından itibaren kademeli olarak yürürlüğe koyduğu Obamacare, ülkede sağlık sigortasını zorunlu hale getirdi ve bugüne kadar 40 milyona yakın Amerikalının sigortalanmasını sağladı.

Obamacare, sigorta şirketlerinin daha önce hastalığı olan kişileri sigortalamamak ya da yüksek primler talep etmek gibi uygulamalarını yasaklıyor. Öte yandan, Obamacare'e göre, 2014’ten bu yana her Amerikalı en azından asgari düzeyde sağlık sigortasına sahip olmak zorunda ve bu kurala uymayanlar artan para cezalarına çarptırılıyor.

ABD Sağlık Bakanlığı, geçen ay, Obamacare kapsamında temin edilen sağlık sigortalarının 2017 yılının başından itibaren ortalama yüzde 25 pahalılaşacağını duyurmuştu. Uzmanlar, poliçe fiyatlardaki keskin artışın milyonlarca Amerikalıyı etkileyeceğini ifade etmişti.

Şu anki sağlık poliçeleri, dört kişilik bir ailenin aylık ortalama 1200 dolar harcamasını gerektiriyor. Bu rakam, yeni yıldan itibaren 1500 doları bulabilir.

- Hem en pahalı hem en verimsiz

Sağlık alanında önde gelen kuruluşların verileri, Amerikan halkının sağlık için en fazla parayı harcamalarına rağmen kaliteli hizmet alamadıklarına işaret ediyor.

Merkezi New York'ta bulunan Commonwealth Fund adlı bağımsız araştırma enstitüsünün, geçen yıl yayımladığı bir rapora göre, ABD sağlık sistemi hizmete ulaşım, hizmet kalitesi, verimlilik ve eşitlik gibi konularda 11 gelişmiş ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve OECD verilerine dayanarak hazırlanan araştırmadaki diğer ülkeler, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç, İsviçre ve İngiltere. Raporda, ABD'nin yılda kişi başına 8 bin 508 dolarlık sağlık harcamasıyla bu ülkelerden bazılarını ikiye katlaması özellikle göze çarpıyor.

11 ülke arasında hizmet kalitesi açısından birinci olan İngiltere'de kişi başına düşen yıllık sağlık harcaması 3 bin 405 dolar, ikinci İsviçre'de 5 bin 643 dolar, üçüncü İsveç'te 3 bin 925 dolar, dördüncü Avustralya'da 3 bin 800 dolar ve beşinci Almanya'da 4 bin 495 dolar seviyesinde bulunuyor.

Raporda, ABD'nin, adı geçen diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında en pahalı fakat en verimsiz sağlık sistemine sahip olması eleştiriliyor, 2004, 2006, 2007 ve 2010 yıllarında yapılan değerlendirmelerin de aynı yönde olduğu hatırlatılıyor ve Obamacare'in, sıralamaya pozitif etkilerinin zaman içinde ortaya çıkabileceği görüşüne yer veriliyor.

Bununla birlikte Dünya Bankası verileri de ABD'nin dünyada sağlık sistemine en çok para harcayan ülke olduğunu gösteriyor. Bankanın verilerine göre, ABD 2013 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 17,1'ini sağlık harcamalarına ayırdı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu OECD ülkelerinin, 2014 yılındaki ortalama sağlık harcaması ise GSYH'nin yüzde 9,3'üne karşılık gelmişti.

ABD ayrıca Dünya Sağlık Örgütünün 2000 yılında yaptığı uluslararası sağlık sistemi değerlendirmesinde 191 ülke arasından 35. sırada yer bulmuştu.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Obamacare'in yerine getireceği sağlık sisteminin bu istatistikleri iyi yönde değiştirip değiştiremeyeceğini ise önümüzdeki süreç gösterecek.

AA