Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ergezen, ayrıca madencilik hisselerinin de artan talep ile beraber yükseliş göstermesinin beklendiğini aktardı.

Trump'ın altyapı yatırımları için 500 milyar dolar civarında bir miktarı harcayabileceğine dair söylemini anımsatan Ergezen, bu miktardaki bir yatırımın doğal olarak emtia piyasalarına olumlu yansıdığını dile getirdi.

Ergezen, bakır fiyatlarının seçimin hemen sonrasında altyapı yatırımlarının artacağı beklentisiyle son 16 ayın en yüksek seviyelerine yükseldiğine dikkati çekti.

Altyapı yatırımlarının kaçınılmaz olarak emtia talebini artıracağı öngörüsünde bulunan Ergezen, ancak talep tarafındaki etkilerin hemen görülmesini beklemenin de çok gerçekçi olmadığını vurguladı.

Ergezen, bunun için öncelikle ilk somut yatırım kararlarının görülmesi gerektiğini kaydetti.

Altyapı yatırımlarının başlaması ile bakır ve demir cevheri gibi emtialara olan talebin olumlu etkileneceğini belirten Ergezen, "Bu çerçevede emtialara yönelik fiyat tahminlerinde yukarı yönlü revizeler görmeyi bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Ergezen, demir cevheri fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyelerine yükseldiğini ifade etti.

Sadece demir cevheri fiyatları değil, demir cevheri çıkaran firmaların hisse senetlerinin de hızlı bir şekilde yükseldiğinin altını çizen Ergezen, Trump'ın altyapı harcamalarını artırma sözünün ilk karşılığını böylece bakır ve demir cevheri gibi altyapıya yönelik emtilaarda bulduğunu anlattı.

Ergezen, Donald Trump'ın öncelikle altyapı yatırımlarıyla istihdam ve ekonomik büyümeyi hedeflediğini belirterek, bu hedeflerin emtia fiyatlarına pozitif yansıyacağını ifade etti.

-"Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler ekonomik büyüme için aradığı desteği bulabilir"

Ergezen, emtia fiyatlarının yanı sıra, emtia üreticisi ülkeler için de beklentilerin arttığını vurgulayarak, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin talebin artması ile ekonomik büyüme için aradığı desteği bulabileceğini söyledi.

Özellikle yavaşlayan ekonomik büyüme ile uğraşan Çin gibi ülkelerin Trump sayesinde büyümeye yönelik hedeflerini revize edebileceği öngörüsünde bulunan Ergezen, "Kısacası emtia üreticisi ülkeler, şimdilik Trump'ın seçimi kazanmış olmasından gayet memnun olmalılar." değerlendirmesinde bulundu.

Ergezen, şunları kaydetti:

"Trump, emtia üreticisi ülkeleri ilk etapta sevindirse de, halen bir konu cevap bekliyor: Trump, korumacı politikalar uygulayacak mı? Çünkü Trump, seçim kampanyası esnasında, ithal edilecek ürünlere karşı yeni tarifeler (vergiler) getirebileceklerini belirtmişti. Böyle bir uygulamanın olması, genişlemeci politikaların etkisinin de azalması demek olur. Brezilya para birimindeki kayıplar da bunu doğrular nitelikte."

Trump'ın seçilmesinin emtia üreticisi ülkeler için belirsizlik ve ilave vergi endişesi demek olduğunu ancak halen pek gerçekçi görünmediğini belirten Ergezen, Çin'in aynı zamanda dünyanın en büyük emtia üreticilerinden ve tüketicilerinden bir tanesi olduğunu aynı şekilde Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin de önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, "Yani bu ülkeler olmadan ekonomik büyüme hedefi çok gerçekçi değil. Bunun yanı sıra ABD’nin açıklarını cari fazlası ile finanse eden bir Çin gerçeği var. Artık Çin talebinin azalması demek, neredeyse küresel talebin azalması ile eş değer hale geldi." ifadelerini kullandı.

Ergezen, emtia üreticisi ülkelere uygulanacak korumacı bir politikanın sonuçlarının da beklenildiğinden büyük olacağını ifade etti.

TD Securities Küresel Emtia Strateji Başkanı Bart Melek ise Trump'la beraber emtiaları parlak bir gelecek beklediğini aktardı.

Trump'ın Çin ve Meksika gibi ülkelerle ticari bir savaş içerisine girmeyeceğini dile getiren Melek, bunun da emtialar için olumlu olacağını anlattı.

Melek, altının onsunun gelecek yıl 1300 doların üzerine çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

AA