Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın saat 09.00'da verdiği startla başladı.

Şehitlerin anısına saygı amacıyla koşu start noktalarında tabanca kullanılmadı. Koşular, hoparlörden verilen korna sesiyle başlatıldı.

Maratonda katılımcı sayısı 10 bin, 15 kilometre yarışında 12 bin 500 ve 10 kilometre yarışında ise 15 bin 500 kişiyle sınırlandırıldı.


- Parkur


15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan maratonda atletler, köprüyü geçtikten sonra, Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak.

Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelen maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya inecek. Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'e çıkacak. Yarış, At Meydanı'nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Dikilitaş'ın arasında son bulacak.


- Elit atletler yarışıyor


Bu yıl yine altın kategoride koşulan Vodafone 38. İstanbul Maratonu'nda 90 elit atlet yer alıyor.

İki kıtayı birleştiren tek maraton olma özelliği taşıyan yarışta, Türkiye, Belarus, Eritre, Etiyopya, Güney Afrika, Kenya, Rusya ve Ukrayna'dan elit atletler madalya için start aldı.

Erkeklerde Kenyalı Peter Kiptoo Kiplagat, Vincent Kiprop Chepkok, Etiyopyalı Shura Kitata Tola, Tariku Jufar Robi, Birhanu Gedefa, Ukraynalı Olekandr Sitkovskyy, Cibutili Mümin Gala, kadınlarda ise Etiyopyalı Fatuma Sado, Sechale Dalasa, Kenyalı Agnes Barsosio ve Litvanyalı Diana Lobacevske, maratonda yarışacak önemli isimler olarak dikkati çekiyor.


- 15 ve 10 kilometre koşular da başladı


Organizasyon kapsamında 15 ve 10 kilometre koşular da başladı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayan 15 kilometre koşusunda atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek. Dolmabahçe, Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü istikametini izleyerek Eminönü'ne gelecek atletler, İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde finişe varacak.

Maraton çıkışının yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan 10 kilometre koşu 15 kilometre koşu gibi Barbaros Bulvarı'nda devam edecek. Sporcular, Eminönü'nde bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde yarışı tamamlayacak.


- "Kahramanlar Koşusu"


Bu yıl, "Kahramanlar Koşusu" adı altında düzenlenecek olan ve yüksek katılımla gerçekleştirilen halk koşusu, Altunizade'den başlayacak.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği 8 kilometrelik koşuda katılımcılar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü geçip, Dolmabahçe'de parkuru tamamlayacak.

Organizasyonun bu etabında, çok sayıda kurum, şirket, dernek ve sivil toplum kuruluşu yer alıyor.


- Toplam 887 bin dolar dolar ödül dağıtılacak


Organizasyon kapsamında dereceye giren sporculara toplam 887 bin dolar ödül dağıtılacak.

Maraton genel klasmanında toplam 216 bin dolar ödül konulurken, kadınlar ve erkeklerde ilk 5 sırayı alan sporcular, sırasıyla 50 bin, 25 bin, 15 bin, 10 bin ve 8 bin dolar kazanacak.

Maraton zaman bonusu olarak ise toplam 550 bin dolar ödül verileceği aktarıldı.


AA