Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, ihracattaki sıçramanın, ülke içinde halkın ve şirketlerin süregelen zayıf harcamalarının etkisini gidermesi ile birlikte beklenenden daha hızlı büyüdü.

Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yıllıkladnırılmış rakamla yüzde 2.2 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre büyümenin yüzde 0.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Değişmemesi beklenen özel tüketim yüzde 0.1 artarken, yüzde 0.2 artması öngörülen işletme yatırımları değişmedi. Net ihracat (ithalat düşüldükten sonraki ihracat) GSYİH'ya 0.5 puan katkıda bulundu.

GSYİH deflatör geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 düştü.

2015 yılı başından bu yana en hızlı büyümeyi işaret eden bu sürpriz genişleme, ABD'de Donald Trump'ın seçim zaferi sonrası olası ekonomik güçlüklerle karşı karşıya kalan Başbakan Shinzo Abe'ye muhtemelen bir miktar rahatlama getirecek. Trump, Abe'nin reform paketlerinde merkezi öneme sahip ticaret anlaşması konusunda güçlü bir muhalefeti olduğunu söylemişti. Trump, seçim vaatlerini uygulamaya koyarsa, Japon şirketleri, en büyük piyasalarından bir olan ABD'de güçlüklerle karşılaşacak.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. kıdemli ekonomisti Norio Miyagawa, "Bugünkü GSYİH verisi dikkate alındığında, Japonya ekonomisinin hız kazanmakta olduğunu düşünmek hata olur," dedi ve "En kötüsü geridekaldı, ancak ekonomi hızlanmıyor. İhracatın, bugünkü verilerin işaret ettiği gibi güçlü bir faktör olarak devam edeceğini düşünmüyorum. Eğer Trump harcamaları artırır ve ABD büyümesini güçlendirirse, bu Japonya ekonomisi için bir artı olur. Ancak dünyanın diğer kısımlarında çok ivme yok" şeklinde görüş bildirdi.