Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisi, yaklaşık iki düzine kentte emlak piyasasını soğutmak amacıyla alınan tedbirlere karşın, geçen ay zeminini korudu.

Sanayi üretimi Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.1 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 6.2 artış göstermesi bekleniyordu. Perakende satışlardaki artış geçen ay yüzde 10'a yavaşlarken, sabit sermaye yatırımları yılın ilk 10 ayında yüzde 8.3 arttı. Perakende satışların yüzde 10.7 artış göstermesi bekleniyordu.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'in yavaşlamakta olduğuna ilişkin herhangi bir işaret, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın göreve başladığında Çin'den ithalata cezai tarife uygulayacağını açıklaması ile ortaya çıkan belirsizliği daha da artırabilir. Ancak şimdilik, emlak fiyatlarını durduramaya yönelik tedbirlerin tüketici harcamalarını bir miktar durdurması ile birlikte, iç faktörler ekonominin ivmesini belirliyor.

Hong Kong'da Macquarie Securities Ltd Çin ekonomisi müdürü Larry Hu, "Perakende satışlar, emlak sektöründeki sıkılaştırmaının etkilerinin hissedilmesi ile ve otomobil ve ev eşyası satışlarındaki yavaşlama birlikte soğudu" dedi.

Ekonominin bu yıl şimdiye dek sürükleyicisi olan Çinli alışverişçiler, perakende satışların önceki aya göre yüzde 10.7 düşmesi ile birlikte bir miktar azaldı. Ancak bu kesimin harcama gücü, Bekarlar Günü'nde Alibaba Group Holding Ltd.'nin 120.7 milyar yuanlık (17.8 milyar dolar) rekor satış yapması ve geçen yılın toplamı olan 91.2 milyar uanı kolaylıkla geçmesi ile kendini gösteriyor.

Sydne'de AMP Capital Investors yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Ekonomi muhtemelen büyümeyi destekleyici politika ile uyumlu, ne daha yukarı ne de daha aşağı," dedi ve "Perakende satışlardaki büyümenin ılımlı hale gelmesi bir miktar hayalkırıklığı yarattı, ancak dünyada hangi ülkede yüzde 10 perakende satışlar büyümesi var?" şeklinde görüş bildirdi.