Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahvillerdeki çöküş, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için devlet harcamalarını artırarak enflasyonu canlandıracağı ve Fed'in faiz artırımına gitmesinde etkili olacağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle, derinleşiyor.

Küresel tahviller, Trump'ın ABD başkanlık yarışında beklenmedik bir şekilde galip gelmesiyle birlikte geçtiğimiz hafta piyasa değerinden 1.2 trilyon dolar kaybetti.

Pacific Investment Management Co. (PIMCO) Fed'in 2017 yılı sonuna kadar üç kez faiz artırımına gidebilceğini belirtti. Dünyanın aktif olarak yönetilen en büyük fonunun 11 Kasım tarihli bir twitter notunda “Uzun vadeli tahvil faizleri dip seviyesini görmüş gibi görünüyor” ifadesi yer aldı. Tahvillerdeki hareket, göterge tahvil faizinin yüzde 1.318 ile dip gördüğü dört ay öncesinden yön değiştirmiş gibi görünüyor.

Tokyo'da MCP Asset Management ekonomist ve stratejisti olan Hiroki Shimazu, “Faizler gelecek yılda da yükselişini sürüdürecek. Temel göstergeler özellikle ABD'deçok güçlü. Yüksek enflasyonist baskıya ilişkin bazı işaretler mevcut” dedi.

ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilleri, Bloomberg Bond Trader verilerine göre Tokyo saatiyle 13:01'de 4 baz puan artarak yüzde 2.19 oldu. Kasım 2026 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 11/32 (1,000 dolar nominal değer üzerinden 3.44 dolar) düşerek 98 9/32'ye geriledi. ABD 30 yıllıkların faizi ise yüzde 3 seviyesini aştı.

Avustralya 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 8 baz puan artarak yüzde 2.65 oldu. Hisse senetleri ve küresel tahviller arasındaki performans farkı, MSCI Dünya Endeksi ve Bloomberg Barclays Global Aggregate Endeksi'ne göre geçtiğimiz hafta yüzde 4.8 ile Aralık 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.