Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, gevşek maliye politikasının daha yüksek faiz gerektirebileceğini, ancak yeni seçilen Donald trump'ın potansiyel politika değişikliklerine tepki vermek için henüz erken olduğunu söyledi.

LAcker, Chestertown, Maryland'da Washington College'te yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Daha teşviğe dönük maliye politikası görünümügenellikle daha yüksek politika faizi getirir," dedi ve "Ve bu durum, beklenen mali teşviğin boyutunun belirsiz olduğu zaman bize zorluklar yaratabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar büyük ölçüde, Fed'in 13-14 Aralık'ta Washington'da yapacağı toplantıda faiz artırımına gitmesini bekliyor. Federal Aık Piyasa Komitesi (FOMC), bu ayın başında, ekonominin bu yılın ilk yarısındaki yavaş seyrin ardından yukarı yönde hareket etmesi ile birlikte, faiz artırımı için zeminin güçlenmeye devam ettiğini işaret etmişti.

Lacker, "Seçim, mali teşvik konusunda beklentileri değiştirmiş görünüyor," dedi ve "ancak öğrenmemiz gereken çok şey olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

2017 yılına yaklaşırken, Fed yetkilileri, Trump ve Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre'nin ABD ekonomisinin görünümünü değiştirebileek maliye politikalarını uygulaması durumunda, bunu dengeleyebilmek için faizleri ne hızda artırmayı değerlendiriyor. Trump seçim kampanyasında altyapı için 500 milyar ila 1 trilyon dolar harcayacağı ve vergileri düşüreceği taahhüdünde bulundu. Ancak bu listeyi kendi partisi içindeki mali şahinlere kabul ettirmesi zor olabilir.