Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:27'de güncellendi)

Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin finans piyasalarındaki etkileri, ABD gösterge Hazine tahvilleri ve gelişen piyasa hisse senetleri yön değiştirdi. Petrol yükseldi. 

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son bu yılın en yüksek seviyesinden düşerken, İtalya tahvilleri Avrupa tahvillerindeki kazançlara öncülük etti ve kargaşa döneminde yatırımcıların ilgi odağı olan Alman tahvillerine göre daha iyi performans gösterdi. Gelişen piyasa hisse senetleri Ağustos'tan bu yana gerçekleştirdiği en büyük düşüşün ardından yükselirken, ABD hisseleri dalgalandı. Petrol, OPEC ülkelerinin üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmak adına diplomatik çabayı artırmasıyla yükseldi. Bakır geriledi. 

Trump 8 Kasım'daki seçimler öncesi yürüttüğü kampanya sırasında, vergileri düşürmeyi, altyapıya 500 milyar dolar harcamayı ve ithalatı kısıtlamayı vaat etti. Trump'ın seçim zaferi, vaat edilen teşviğin enflasyonu artıracağı ve dünyanın en büyük ekonomisinde daha hızlı bir para politikası sıkılaştırmasına yol açacağı spekülasyonu ile, geçen hafta küresel tahvillerde rekor satışa neden oldu. Aralarında Fidelity Investment'tan Ford O'Neil'in de bulunduğu bazı uzmanlar Trump'ın önerilerinin Kongre tarafından bütünüyle destek bulması konusunda kuşkularını dile getirirken, Goldman Sachs Group Inc. geçen hafta demir ve bakırdaki rallinin "çok hızlı ve çok fazla" olduğunu belirtti.

Londra'da Robert W. Baird & Co. ABD hisse senetleri yöneticisi Ross Yarrow, "Birçok insan, piyasanın seçimlere verdiği tepki konusunda şaşkındı, ancak şimdi portföy yöneticileri, Trump yönetiminin getirebileceği potansiyel yatırım fırsatlarına odaklanmaya başlıyor" diye konuştu. 

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 3 baz puan düşerek New York saatiyle 13:59'da yüzde 2.23'e indi. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Trump'ın vaat ettiği politikaların ekonomik büyümeyi teşvik edeceği ve Fed'in faiz artırma sürecini hızlandıracağı spekülasyonuna bağlı olarak fazla değişmedi.

(22:27'de güncellendi)