Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ermut: Türkiye 4 saat uçuş ile 1.6 milyarlık nüfusa ulaşacak mesafede

Ermut: Türkiye 4 saat uçuş ile 1.6 milyarlık nüfusa ulaşacak mesafede

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut, "Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesinden hesaplandığında, 1,6 milyarlık nüfusa ve 28 trilyon dolarlık toplam GSMH'ye ulaşılabilen bir konumda" dedi

Giriş: 15 Kasım 2016, Salı 11:53
Güncelleme: 15 Kasım 2016, Salı 11:55

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Türkiye'nin jeostratejik pozisyonu ve bu pozisyonu değerlendirebilecek kapasiteye sahip insan kaynaklarının yabancı yatırımcıların Türkiye'ye baktıklarında ilk dikkatini çeken hususlardan biri olduğunu söyledi.

ABD'li şirketlerin Türkiye'deki yöneticilerinin, New York'ta "Business Ambassadors" (İş dünyası elçileri) adlı organizasyonda ABD'deki yatırımcılarla buluşmasını değerlendiren Ermut, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ermut, sadece Amerikalı yatırımcılar tarafından değil, bütün global yatırımcıların Türkiye'ye baktıklarında ilk dikkatini çeken hususun Türkiye'nin jeostratejik pozisyonu ve bu pozisyonu değerlendirebilecek kapasiteye sahip insan kaynakları olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, 4 saatlik uçuş mesafesinden hesaplandığında, yaklaşık 1.6 milyarlık nüfusa ve 28 trilyon dolarlık toplam gayri safi milli hasılaya hızlıca ve kolayca ulaşılabilinen bir konumda bulunduğunu bildiren Ermut, "Dolayısıyla, hiçbir çok uluslu şirket bunu es geçemiyor. Öyle veya böyle Türkiye'ye gelmek durumundalar. Sektörlere göre bu aciliyet değişiyor. Ancak eninde sonunda Türkiye radarlarında oluyor. Bu bizim avantajımız." dedi.

Ermut, Türkiye'nin politik istikrarının da global yatırımcıların Türkiye'de dikkatini çeken başka bir avantaj olduğunu vurgulayarak, 2002'ye kadar Türkiye'ye 15 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım geldiğini, 2002-2016 arasında ise bu miktarın 170 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Söz konusu yıllardaki yabancı yatırım miktarlarındaki farkla ilgili 2002 sonrası atılan adımlara işaret eden Ermut, "Ciddi reformlar yapıldı. Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reformlar yapıldı. Teşvik sistemi devamlı güncelleniyor. Türkiye'de yatırımcıların taleplerine çok duyarlı bir yönetim var." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yabancı yatırımcıların taleplerine duyarlı olduğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayındaki Washington D.C. ve eylül ayındaki New York ziyaretlerinde Amerikalı firmaların yönetim kurulu başkanlarıyla yaptığı yuvarlak masa toplantılarında görüldüğünün altını çizen Ermut, "Bu toplantılarda yatırımcıların geri dönüşü şu oldu. Bu kadar kısa sürede yatırımcıların taleplerine bu kadar hızlı cevap veren bir hükümet görmekten mutlu oldular. Ülke yönetiminin yatırımcı taleplerine çok hızlı şekilde cevap verdiğini görüyorlar." şeklinde konuştu.

- "Türkiye sorunlarını kabul edecek öz güvene sahip"

Ermut, 20 yıl öncesiyle bugünkü Türkiye arasındaki en büyük farkla ilgili olarak, Türkiye'nin sorunlarını kabul edecek kadar özgüvene sahip olması olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Siyasi istikrarla, güçlü liderlikle, Sayın Cumhurbaşkanımız'ın gayretleriyle bu öz güvenimizi kazandık. 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yaptığı girişimden sonra Türk milletinin verdiği o güçlü karşılık ve birlik mesajı da bu öz güveni iyice pekiştirdi. Bunu doğru okuyabilen yatırımcılar zaten yatırımlarını devam ettirdiler ve artırdılar. Fakat bizim bu doğru resmi Türkiye'ye hiç gelmemiş olanlara da aktarmamız lazım."

Türkiye'nin yatırım ortamıyla ilgili ve Türkiye'de bulunan şirketlerin algısıyla ilgili bir problem olmadığını kaydeden Ermut, Türkiye'ye hiç gelmemiş veya ülkede hiç bulunmamış yatırımcılar ve insanlarda "ciddi bir algı problemi" olduğunu belirtti.

Ermut, dünyada algının oluşturulduğu merkezler arasında New York, Washington D.C. ve Londra gibi şehirleri gösterirken, Türkiye'de yatırım yapan şirketlerin yöneticilerini ABD'ye getirerek Türkiye'nin gerçek yatırım ortamını anlatmaya çalıştıklarını bildirdi.

- "Amerikalı yatırımcılar, Türkiye'deki yatırım ortamını bizzat anlatıyor"

Türkiye'de yatırım yapmış ve yatırımlarını giderek artıran pek çok ABD'li şirketin olduğuna dikkat çeken Ermut, söz konusu şirketlerin Türkiye'deki genel müdürleri ve yöneticilerinin ABD'ye gelerek Türkiye'deki yatırım ortamını anlatma konusunda çok istekli oldukları bilgisini paylaştı ve şöyle konuştu:

"Bizzat Amerikalı yatırımcılar, dünyanın en önemli şirketleri, mukayeseli bir şekilde Türkiye'deki durumun ve yatırım ortamının aslında ne kadar iyi olduğunu burada bizzat anlattıklarında, bizim anlatmamızdan çok daha etkili oluyor. Bize geri dönüşler de o şekilde. Bu sefer de 14 kişiden oluşan bir ekiple geldik. Çoğunluğu da Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki CEO'ları. Bir nevi yatırım milli takımı gibi buraya geldiler ve Türkiye'nin yatırım ortamını buradaki kredi derecelendirme kuruluşlarına, Amerikan ekonomi medyasına, yatırımcı gruplarına anlattılar ve Washington D.C.'ye geçince de ABD Kongresi'ne anlatacaklar."

Ermut, haksız şekilde Türkiye'yle ilgili bir algı operasyonu olduğuna işaret ederek, bunun bir bahane olarak gösterilmemesi gerektiğini; ancak, durumun doğru teşhis edilerek ona göre strateji geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

TYDTA'nın, bu algının tam tersine Türkiye'nin gerçek potansiyelini ortaya koymaya çalıştığını dile getiren Ermut, Türkiye olarak sorunları, eleştiriyi kabul etmek ve bunların üzerine gitmekte hiç bir problemin olmadığını bildirdi ve "Bizim tek problemimiz haksız şekilde, yanlış ve yalan bilgiye dayanarak, Türkiye'nin terör ve iç tehditlerle mücadelesinde olsun, bunları hiç dikkate almadan yapılan haksız yayınlar ve haksız oluşturulan algı. Bunlarla mücadele etmek için de sadece doğru resmi ortaya koymak yeterli oluyor." dedi.

Ermut, Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki yöneticilerinin ABD'ye getirilerek Türkiye'deki yatırım ortamını doğru şekilde anlatmaya devam edeceğini belirterek, bunun "İş Dünyası Elçileri" adlı organizasyonun uzun süreli çalışmaların ilk adımlarından biri olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın koordinasyonuyla aralarında General Elektrik, Cisco, PepsiCo, Microsoft, Citibank gibi önemli firmaların Türkiye CEO ve Genel Müdürlerinin yer aldığı yatırımcılar, New York'taki temaslarına başladı.

ABD ekonomi medyası, kredi derecelendirme kuruluşları ve yatırım bankaları gibi kuruluşlarla yürütülen temaslarda Türkiye'nin yatırım ortamları hakkında bilgilendirmeler yapan yatırımcılar, New York'un ardından Washington'da görüşmelerde bulunacak.

AA