Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) küresel ekonomik danışmanı Joachim Fels, Donald Turmp'ın başkanlık seçimindeki galibiyeti ardından ABD'nin gelecek bir ya da iki yıl içerisinde resesyona girme ihtimalinin azalmış olabileceğini, buna karşın mevcut ekonomik genişlemenin 2019 veya 2020 yılında “gözyaşıyla sona erme” riskinin arttığını ifade etti.

Küresel ekonominin ve piyasaların Başkan Trump yönetiminde şişmesinin büyük bir ihtimal olduğunu ifade eden Fels, yeni yönetimin vergi reformuna, altyapı harcamalarının artırılmasına ve deregülasyona odaklanması durumda hem talebin hem de büyümenin aşırı enflasyon yaratmadan artırılabileceğini belirtti. Buna karşın Fels, gümrük vergisi artırımı ve göçmenliğin zorlaştırılmasına odaklanılması durumunda, diğer ülkelerden karşılık gelebileceğinin ve küreselleşme için olumsuz ticaret savaşının tetiklenebileceğinin altını çizdi.

Fels, -eğer herhangi biri gerçekleşirse- bu iki senaryodan hangisinin gerçekleşeceğini söylemek için erken olduğunu dile getirdi. Fels'e göre hangi senaryonun gerçekleşeceği belli olana kadar büyük bir ihtimalle piyasalarda çalkantı olacak.

Fed'in, ticaret ve göçmenliğe ilişkin politikaların etkisiyle ilk aşamada yüksek enflasyonu ve enflasyon hedefinin bir miktar aşılmasını bir süre için memnuniyetle karşılayacağını, fakat büyük bir ihtimalle eninde sonunda faizleri daha hızlı bir şekilde artırması gerekeceğini ve bu durumun ekonomiyi 2019 ya da 2020'de resesyona sokabileceğini vurguladı.

Fels, Merkez bankası bağımsızlığının, hem muhafazakar Cumhuriyetçi çevrelerin uzun süredir devam eden eleştirileri hem de Trump'ın Yellen üzerinde baskısı nedeniyle daha fazla saldırıya maruz kalabileceğini ifade etti.