Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar, Fed'in gelecek ay faiz artıracağı beklentileri, içeride siyasi gelişmeler ve jeopolitik risklerin etkisiyle 3.31'i görerek tarihi zirveye yükselen kurda bundan sonrasına ilişkin beklentilerini anlattı.

Invest AZ'de Yatırım Uzmanı olan Halime Gıcır, Bloomberg HT'ye "Dün açıklanan perakende satış verisinin de olumlu gelmesiyle kur 3.29'u aştı. Bugün ABD'den gelecek veriler de önem kazandı. Kur 3.2920'nin üzerinde kalıcı olursa hedefimiz 3.32. Satış hareketleri de gelebilir, burada da 3.2760 - 3.2620'ler takip edilebilir" dedi.

"TL ALEYHİNE SEYİR DEVAM EDEBİLİR"

Kapital FX Enver Erkan dolar lehine, TL aleyhine seyrin devam edeceğini söyledi. Erkan "Donald Trump’ın zaferi sonrasında gerek ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ivme kazanması, gerek Trumponomics’in büyümeyi artıracağı ve sıkı para politikasına zemin hazırlayacağı, gerekse de Fed opsiyon fiyatlamalarının güçlü olması dolar endeksini 100 seviyesi üzerine getirmiştir.

Fed’in 14 Aralık’ta faiz artırma ihtimali halen %94 olarak görünmektedir. Bu konjonktürde hem USD’ye olan talep fazla, hem de GOÜ piyasaları gözden düşmektedir." değerlendirmesini yaptı.

YENİ HEDEF NERESİ?

Kalıcı ve hacimli bir piyasa kırılması durumunda yeni bant aralığının bu sefer 3,30 – 3,40 olacağını söyleyen Erkan, "Doların küresel bazda güçlü olması bu hareketi biraz daha tetikleyecektir. Mevcut fiyatlarda kalıcılık yeni alımlar için iştah getirebileceği gibi, gevşemeler kurda alım fırsatı da olabilir. İç gelişmeler de dolarizasyon oranını artırıcı etkide bulunabilir. Bu TRY’nin zamana yayılacak bir değerlenme trendine girmesini zorlaştırmaktadır. Bizim beklentimiz TRY aleyhine USD lehine olan momentumun devamı şeklindedir." şeklinde görüş bildirdi.

Turkey Macro View Consultancy Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk ise Bloomberg HT'ye kurun 3.40 - 3.50 bandında hareket edebileceğini, gelecek sene 3.25 - 3.30'da dengelenebileceğini söyledi.