Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Fatih Birol, geçtiğimiz yıl Paris iklim zirvesinde sera gazı salınımının azaltılacağı yönündeki vaatlere karşın, küresel petrol talebindeki artışın 2040 yılından önce durmayacağını belirtti.

Birol'un yorumları onlarca yıldır istikrarlı bir şekilde artan petrol tüketimine ilişkin önemli bir konuyu gündeme getirdi – söz konusu tartışma petrol tüketiminin sürdürülebilir bir şekilde azalmaya başlayacağını işaret eden “talep zirvesi”nin ne zaman geleceği. Royla Dutch Shell PLC CFO'su Simon Henry, Kasım ayı başlarında petrol talebindeki azalmanın önümüzdeki beş yıl içerisinde olabileceği gibi yirmi yıl içerisinde de olabileceğini ifade ederek çalkantıya neden olmuştu.

Birol, talebin uzun bir süre yükselmeye devam edeceğini çünkü mevcut durumda, yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasına karşın, petrole havacılık ve petrokimya gibi bir çok sektörde çok az alternatif olduğunu belirtti. Birol, petrole dayalı motorlarda verimliliğin artmasına ve elektrikli otomobillerin sayısının artmasına karşın, bunun petrol talebindeki artışı durdurmak için yeterli olmayacağını ifade etti.

Birol, “Fosil yakıt çağıo sona ermekten çok uzak görünüyor” dedi.

MarketWatch