Otomotiv sektörü zam yaptı, diğer sektörler gelecek yılı bekliyor
Döviz kurları, firmaların maliyetlerini artırdı. Talebin devam ettiği otomotiv ve lastik sektörü zam yaparken diğer sektörler fiyat artışını yeni yıla erteledi
Eylül ayından beri tarihinin en yüksek seviyelerini gören döviz kurları otomotivden gıdaya kadar pek çok firmanın maliyetlerini artırdı. Artan maliyetler, iç talepteki durgunluk sebebiyle henüz çoğu ürünün fiyatına yansımadı. Otomotiv ve lastik gibi talebin yüksek olduğu bazı sektörlerde ise fiyatlar yükseldi.
YILBAŞINDAN SONRA FİYATLAR ARTABİLİR
Geçtiğimiz iki ay içinde dolar 3 TL’nin altındaki seviyelerden yükselerek 3.32 TL sınırını aştı. 28 Eylül’de dolar 2.98 TL iken, 16 Kasım’da dolar 3.32 TL seviyesini aştı. Euro’nun da Türk Lirası karşısında yükselişe geçmesiyle firmaların maliyetleri artmaya başladı. Talebin artmaması yüzünden kozmetik, hızlı tüketim, gıda, meşrubat, beyaz eşya ve teknoloji firmaları ürünlerinin fiyatlarını artırmayı tercih etmediler. Maliyet artışlarını şimdilik fiyatlarına yansıtmayan fakat kârlılıkları düşen firmalar, yılbaşından sonra fiyatların artabileceğini vurguluyor.
B SEGMENT SEDAN OTOMOBİLDE FİYAT ARTIŞI YÜZDE 11’I BULDU
Talebin yoğun olduğu otomotiv ve lastik sektöründe ise fiyatlar şimdiden yükselmiş durumda. Eylülden beri her iki sektörde de fiyatlar belirgin bir şekilde arttı. Örneğin B segment bir hatchback otomobilin eylül ayı başlangıç fiyatı 46 bin 300 TL’den kasımda 48 bin 150 TL’ye yükseldi. Eylülde fiyatı 62 bin 865 TL olan C segment sedan bir otomobilin kasım ayı fiyatı ise 65 bin TL’ye kadar çıktı. İki aylık süre içinde en dramatik fiyat farkı B segment bir sedan otomobilde oluştu.
Eylülde fiyatı 48 bin 650 TL olan otomobilin fiyatı yüzde 10’dan fazla artarak kasımda 54 bin TL oldu. Lastik sektöründe de yüzde 4 civarında fiyat artışları oldu. Ülkemizde en çok tercih edilen ölçü olan 205/55 r 16 lastiğin bir firmadaki eylül ayı fiyatı 270 TL’den yaklaşık yüzde 4 artışla kasımda 280 TL oldu. Başka bir lastik firmasının da eylülde 275 TL olan aynı ölçüdeki lastik fiyatı, kasımda 285 TL oldu.
KAMPANYA İLE KIŞIN YAKLAŞMASI ETKİLİ OLDU
Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte kış lastiğine talep artarken, yıl sonu kampanyaları da otomobillere olan talebi yüksek tuttu. Özellikle otomobillerde Özel Tüketim Vergisi’nin emisyon ve aracın cinsine göre yeniden düzenlenecek olması talebin öne çekilmesine yol açtı. Yeni modellerin piyasaya çıkması da otomobillere ilgiyi canlı tutan sebepler arasında gösteriliyor.
SAYISAL % 50 ZAMLANDI
Milli Piyango İdaresi talebin her zaman çok fazla olduğu Sayısal Loto’ya 6 Kasım’da yüzde 50 zam yaptı. Zamla birlikte, Sayısal Loto’nun 1 lira olan kolonu 1 buçuk lira, 8 lira olan kupon fiyatı da 12 liraya yükseldi. Böylece dünya devi firmaların kârlılıklarının düşmesine rağmen zam yapamadığı bir ortamda Milli Piyango İdaresi kur artışından etkilenmemesine rağmen Sayısal Loto’ya zam yapabildi.
GIDA VE KOZMETİKÇILER GRAMAJLARI DÜŞÜRDÜ
Fiyat artışına gitmeyi tercih etmeyen bazı gıda ve kozmetik firmaları ise yükselen maliyetlerin bilançolarında daha fazla zarara yol açmaması için ürünlerinin paket içi miktarlarını, yani ağırlığını azalttılar. Söz konusu azalmalar tüketicinin ilk bakışta fark edemeyeceği kadar küçük miktarda uygulandı.
‘KUR ARTIŞI TALEBİ AZALTIYOR’
Bimeks Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Akgiray, kur artışlarının elektronik ürünlerin fiyatlarına hemen yansımadığını ancak kurdaki hızlı artışın, tüketicilerin alım kararlarını negatif etkilediğini söyledi. Akgiray “Kur artışı maliyetlere etkisinden önce, psikolojik sebeplerle talebi olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.
HABERTÜRK