Obama: Rusya ile belirgin görüş ayrılıklarımız var
ABD Başkanı Obama, Rusya ile Ukrayna ve Suriye konularında belirgin görüş ayrılıkları bulunduğunu söyledi
ABD Başkanı Barack Obama, Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşmak için her türlü çabayı harcayacaklarını ve yeni ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın da bu konuda politikasını değiştirmesini beklemediğini belirtti.
Obama, "Burada Rusya'nın askeri olarak faaliyette bulunması ve Esed rejiminin, kısmen vahşi yöntemlerini, seçim yapmadan her yeri bombalamasını göz önünde bulundurursak, Rusya'ya ya da İran'a yönelik politikamızda 180 derecelik bir dönüş olmasını beklememek lazım. Oradaki insanlara yardım edebilmek için insani adımlar atmaya çalışacağız. Burada şiddete son verilmesini ve ateşkesi sağlamaya çalışacağız. Ancak sonuçta sorun Rusya'nın Esed hükümetini ikna edebilmesi ile çözülebilir." şeklinde konuştu.
Rusya'nın önemli ve tüm dünyada etkili bir ülke olduğunu, kendisinin de her zaman bu ülkeyle yapıcı ilişkiler içinde olmaya çalıştığını ifade eden Obama, "Ancak ben gerçekçiyim. Rusya'nın dünyaya bakış açısı konusunda belirgin farklılıklar olduğunu gördüm. Daha önce de belirttiğimiz gibi demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi konularda." dedi.
"Ukrayna ve Suriye konularında belirgin görüş ayrılıklarımız var." diyen Obama, Rusya'nın siber saldırılarda da bulunduğunu, ancak bunun diğer ülkeler tarafından da yapıldığını, bunları önleyecek altyapıların oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Merkel'e övgü
Görev yaptığı 8 yıl içinde, teröre karşı mücadele ve mülteci akını konularında da Merkel ile çok iyi işbirliği yaptığını belirten Obama, bu işbirliği sayesinde Avrupa'da bugüne kadar görülmemiş bir güvenliğin de sağlandığını savundu.
Obama, Trump'a karşı düzenlenen gösteriler konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine, demokrasinin çaba gerektirdiğine ve kolay elde edilmediğinin bilincinde olunmasının önemine işaret ederek, özellikle gençlerin bunun bilincinde olması gerektiğini ancak ciddi argümanlarla propagandanın birbirinden ayırt edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Genç insanların, kendilerinden farklı insanları ve kültürleri daha rahatlıkla kabullenebildiğini dile getiren Obama, gençlerin teşvik edilmesi için eğitime, meslek eğitimine, altyapıya, bilim ve araştırmaya daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Almanya Başbakanı Merkel'i de öven ve kendisini demokrasinin temel taşı olarak nitelendiren Obama, "Eğer Almanya'da yaşasam ve oy kullanma hakkım olsa ona oy verirdim. Kendisini desteklerdim." dedi.
"Obama'ya veda etmek zor geliyor"
Başbakan Merkel, ABD Başkanı Barack Obama'ya veda etmenin kendisine zor geldiğini de belirtti.
Obama'nın görevinin sona ereceğine işaret eden Merkel, ''Tabii ki veda etmek zor geliyor. Bir insan bir kişiyle iyi bir çalışma yaparsa veda her zaman zor gelir. Biz hepimiz siyasetçiyiz. Demokrasi değişimle yaşar. ABD'de bu konu anayasada kesin yer almış. 8 yıl ve sonra yeni başkan geliyor. Kişisel olarak görüşmek istersek, iki ülke arasında seyahat engeli yok. Bu dünyadan da ayrılmıyoruz sonuçta.'' diye konuştu.
''Eğer Almanya ve ortak çıkarlar iyi bir transatlantik ilişkiye sahip olmayı gerektiriyorsa hep öne bakacağız.'' diyen Başbakan Merkel Almanya ve ABD arasında iyi işbirliği için ortak çıkarların mevcut olduğunu ve her başkan için bu ortak değerlerin geçerli olacağına inandığını sözlerine ekledi.
Angela Merkel, ABD başkanı seçilen Donald Trump ile de iyi bir çalışma yapmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.
Almanya'nın ABD'den İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra çok büyük yardım gördüğünü de hatırlatan Merkel, ''Almanya birleşmeden sonra üzerine düşen görevleri yerine getirme konusunda daha güçlü.'' dedi.
Merkel, gelecek yıl ki seçimlerde tekrar başbakan adayı olup olmayacağı konusunda ise zamanı geldiğinde bir açıklama yapılacağını söyledi.
AA