Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:20'de güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri yükselirken, metaller değer kazandı ve petrol, OPEC'in üretimi kısma konusunda anlaşmaya varacağına ilişkin iyimserlikle kazançlarını genişletti. Avustralya doları ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, enerji ve ham madde şirketlerinin öncülüğünde yüzde 0.7 yükseldi. Bakır Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Petrol, İran'ın OPEC'in arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varacağına ilişkin iyimserliğini işaret etmesi ve Irak'ın gelecek haftaki OPEC toplantısı öncesi gruptaki birliği güçlendirmek için teklifler sunacağı haberleri ile değer kazandı. Avustralya doları, üçü hariç önemli para birimlerinin tümü karşısında güç kazandı.



Asya hisse senetleri, ABD'de dün dört büyük hisse senedi endeksinin 1999'dan bu yana ilk kez aynı gün rekor zirvelerde kapanmasının ardından değer kazandı. Amerikan hisse senetleri, şirket karlarında beş çeyrektir süren gerilemenin sona ermesi ve Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesinin ardından yeni başkanın vergilerin düşürülmesi ve mali harcamaların artırılmasına yönelik planlarının ekonomik büyümeye duyarlı hisse senetlerine alım getirmesi ile yukarı yönde hareket etti. Dünya ekonomisinin büyüme görünümü, Goldman Sachs Group Inc.'nin Pazartesi günü küresel imalat sanayi faaliyetindeki yeniden hızlanmanın emtia piyasalarının güçlü seyir dönemine girdiğini işaret ettiğini kaydetmesi ile birlikte, riskli varlıklara bir destek rüzgarı sağlıyor.

Sydney'de Rivkin Securities yatırım analisti James Woods, "Şu anda katkıda bulunan çok fazla şey var; Trumponomi'ye ilişkin iyimserlik ve yıllardır çağrısını yaptığımız mali teşvik," dedi ve "Bu durum mutlak biçimde katkıda bulunuyor ve üçüncü çeyrekte kar resesyonunu yenen ABD şirket karları büyümesi de olumlu. ABD ekonomisi iyi gidiyor ve bu, küresel ekonomide herkes için iyi bir işaret" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 08:31'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.

(12:20'de güncellendi)