Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VTB Capital analisti Akın Tüzün bugün yayınladığı raporda Türk lirasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tüzün, Türk lirasının dolar karşısında 2015'teki yüzde 17 değer kaybının üzerine bu yıl başından bu yana yüzde 14 kaybı daha ekleyerek Mısır'ın ardından en çok değer kaybeden para birimi olduğunu söyledi. Tüzün, Türk lirasının değer kaybında siyasi ve jeopolitik gelişmelerin yanında, TCMB'nin "zayıf kredibilite algısı"nın bu düşük performansta etkili olduğunu düşündüğünü yazdı.

Tüzün, Merkez Bankası'nın Türk lirasındaki düşüşe müdahale etmediğini, ancak Mart'tan bu yana sürdürdüğü faiz indirimlerini durdurduğunu ve zorunlu karşılık oranındaki indirim yoluyla 2.6 milyar dolar enjekte ettiğini belirtti. Tüzün, Merkez Bankası'nın muhtemelen artık daha aktif olabileceğini ve günlük Döviz ihalelerine başlayabileceğini de vurguladı.

Merkez Bankası'nın seçenekleri

Tüzün'e göre, Merkez Bankası'nın seçenekleri sırasıyla;

1) Zorunlu karşılıklarda indirim (brüt rezervlerden satış)

2) Günlük döviz ihalelerine yeniden başlanması (net rezervlerden satış)

3) TL likiditesini sıkılaştırmak

4) Faiz artırmak.

Tüzün, ilk seçeneğin halihazırda küçük miktarda da olsa devreye konulduğunu, küçük miktarlarda döviz ihalelerine yeniden başlanabileceğini düşündüğünü aktardı.

"Faiz artırımı olası değil"

Tüzün, reel efektif döviz kuru seviyesi ve 1 aylık TL/USD volatilitesinin Merkez Bankası'nın en son faiz artırdığı Ocak 2014'teki seviyelere yakın olduğunu, ancak zayıf ekonomik görünüm ve siyasi isteksizlik nedeniyle görünür bir tarihte faiz artırılmasının muhtemel olmadığını söyledi.

Tüzün, 3.30-3.40 bandında ancak ılımlı önlemlerin beklenildiğini, 3.50'nin üzerine sert hareketlerde olası paniğin önüne geçmek adına daha cesur önlemler alınabileceğini tahmin ediyor. 

"Yurtiçi yerleşikler dolar satmayı bıraktı"

Tüzün, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından Türk lirasının dolar karşısında 2.90 seviyesinden 3.10'a hareket ettiği dönemde toplam döviz tevdiat hesaplarında 20 milyar dolar civarında bir gerileme olduğuna ancak Türk lirasının daha sert bir hareket yaptığı 3.10'dan 3.40'a harekette döviz tevdiat hesaplarının sabit kaldığına dikkat çekti. Tüzün, bu durumun ihtiyatlı davranıldığına ancak henüz panik havası bulunmadığına işaret ettiğini söyledi.

"Türkiye'ye özel yeni bir risk belirmezse, Türk lirası istikrar kazanacak"

VTB analisti Tüzün, Türk lirasına özel yeni bir risk unsuru belirmedikçe, Türk lirasının istikrar kazanarak benzerlerine göre kötü performansını durdurmasını beklediğini ifade etti.

Tüzün, Türk lirasında aşağı yönlü risklerin yukarı yönlü risklere oranla daha fazla olduğunu söyledi.

VTB'nin baz senaryosuna göre, önümüzdeki 6 aylık dönemde TL/dolar ortalama 3.20-3.30 arasında seyredecek.