Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Donald Trump Fed'i çok hızlı bir şekilde yeniden yapılandırmak istiyor.

Trump'ın geçiş ekibinden 2 yetkiliye göre, Trump görevdeki ilk 3 ayında Fed'in Yönetim Kurulu'nda son dönemde boş kalan 2 koltuk için atama yapmak üzere hızlıca adım atacak.

Salı günü, Trump, Merkez Bankası ile ilgili konularda çalışma yapması için Ralph Ferrara'yı görevlendirdiğini duyurmuştu.

Söz konusu atamalar Fed'in 7 üyeli Yönetim Kurulu'nu etkileyecek. Bu üyelerin her biri aynı zamanda FOMC'de para politikası konusunda oy kullanma hakkına sahip.

Kendini Trump'ın "gayriresmi" danışmanı olarak tanıtan Larry Kudlow, Trump'ın Başkanlığı döneminde en az 4 atama yapabileceğini ifade etti. Fed Başkanı Janet Yellen'in Başkanlık görevi Şubat 2018'de sona ererken, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın göreviyse Haziran 2018'de son buluyor.

Trump, Yellen ve FOMC yetkilileriyle, özellikle de Eylül ayında Başkanlık münazaraları sırasında sıkça tartışma yaşamıştı. Trump katıldığı bir programda, "Faiz oranlarını artırdıklarında, bazı çok kötü şeyler olduğunu göreceksiniz, çünkü işlerini yapmıyorlar" demişti.

Fed bünyesinde yapılacak atamaların önemi, Fed'in finans sektörünü düzenlemekteki artan rolü nedeniyle, para politikasının ötesine gidiyor. Fed'in yetkileri, 2010 yılında yasalaşan Dodd-Frank Wall Street'in regülasyonu yasasıyla daha da genişlemişti.

Dodd-Frank yasasının Fed'e verdiği en önemli görevlerden biri de bankacılık denetleme kurumunun başkan yardımcılığıydı. Bu görevin Fed Yönetim Kurulu'ndaki isimlerden birisi tarafından doldurulması öngörüldü. Ancak bu koltuk hiç bir zaman doldurulmadı. Fed Guvernörü Daniel Tarullo bu görevi gayriresmi bir şekilde yerine getirdi. FDIC'nin Başkan Yardımcısı Thomas Hoenig'in bu göreve atanacağı konuşuluyor.

Hoenig'in geçtiğimiz haftaki konuşmasının başlığı bu görevle ilgilendiğine ilişkin söylentileri de alevlendirdi. Konuşmanın başlığı; "Düzenleyici Politikalar ve Makroihtiyadi Denetleme"ydi.