Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, tüm anlaşmazlıklara rağmen Türkiye ile diyaloğun korunması gerektiğini söyledi.

Başbakan Merkel, bugün Federal Mecliste 2017 yılı bütçesi konusunda düzenlenen genel görüşmede yaptığı konuşmada, "Türkiye'de endişe ve alarm verici olaylar var. Burada şunu açık şekilde söylemek istiyorum; Darbe girişimi kınanmalı. Alman hükümeti bunu yaptı, AB de bunu yaptı. Terörün her çeşidine karşı mücadele edilmeli ve federal hükümet de bunu yapıyor." ifadelerine yer verdi.

Terör örgütü PKK üyelerine karşı Almanya'da 4 binden fazla dava açıldığını, bu davaların siyasetin yargıya müdahale etmeden sonuçlandırılacağını söyleyen Merkel, "Alınan kararlara saygı duyulmalı. Diğer yandan Alman hükümeti, diğer Avrupa ülkeleri gibi teröre karşı mücadele etme sorumluluğu içindedir. Ancak bu, basın özgürlüğünün kısıtlanmasını ve binlerce kişinin tutuklanmasını haklı göstermez. Bu nedenle bu açıkça eleştirilmeli. Aynı zamanda Türkiye ile diyalog kanallarının açık tutulmasını destekliyorum." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de Türkiye'de zorlu görüşmeler yaptığını belirten Merkel, "Elbette ben de diyalog kanallarını açık tutacağım. Bizim de Türkiye ile sağduyulu bir şekilde iş birliği yapmaya ihtiyacımız var. Bu durum bizi, alarm verici olarak gördüklerimizi dile getirmekten alıkoymayacak." dedi.

Suriye'deki gelişmeler

Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak da Halep'te yaşananların üzüntü verici olduğunu kaydeden Merkel, "Şunu söylemek zorundayım. Burada bilinçli bir şekilde hastanelerin ve sağlık merkezlerinin bombalandığı yönünde bulgular var. Bu uluslararası alanda yasaktır. Bu cezai uygulama gerektirir. Esed rejimi de bunu bilmelidir. Rusya'nın bu rejimi desteklemesi de üzücüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Merkel, gelişmelerin umut kırıcı olmasına rağmen Suriye'de siyasi çözüme ulaşılabilmesi için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

Merkel, teröre karşı mücadelenin sadece Almanya değil, tüm ülkeler tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirterek önemli gördükleri değerlerin ve özgürlüğün korunabilmesi amacıyla diğer AB ülkeleri, ABD ve dünyadaki diğer müttefikleriyle iş birliği yapmalarının önemine işaret etti.

Daha fazla istihdam imkanı yaratılabilmesi için globalleşmenin önemine de dikkati çeken Merkel, ancak globalleşmenin daha insancıl şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.

"İngiltere'nin ayrılmasıyla AB tarihinde ciddi bir kırılma yaşandı" diyen Merkel, bu nedenle ekonominin yeniden şekillendirilmesinin de gelecek için şart olduğunu kaydetti.

Başbakan Merkel, "Açık söyleyeyim, Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmasının gerçekleşmeyecek olmasından da memnun değilim" dedi.

Merkel, Türkiye ile sığınmacılar konusunda AB'nin vardığı anlaşmayı överken daha önce mecliste terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD elebaşı Salih Müslüm ile görüşen Sol Parti Milletvekili Heike Haensel'in "Utanın" şeklindeki sözlü protestosuna maruz kaldı.

Söz konusu anlaşmayla yasa dışı göçe karşı başarılı şekilde mücadele ettiklerini, insan tacirlerini durdurmayı başardıklarını ve daha fazla insanın boğulmasını önlediklerini belirten Merkel, yasal göçü teşvik etmek amacıyla Afrika ülkeleri ile de benzer anlaşmalar yapmak ve bu ülkelerdeki yaşam şartlarını da daha iyi hale getirmek istediklerini sözlerine ekledi.