Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın politika faizinde 50 baz puan, üst bantta 25 baz puanlık artırıma gitmesini değerlendiren uzmanlar, kararın 'olumlu' bir sürpriz olduğunu belirtti, piyasaya etkilerini anlattı.

Meksa FX Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt Bloomberg HT'ye Merkez kararının pozitif bir sürpriz olduğunu belirterek, "PPK öncesinde beklenti politika faizinde artış olacağı yönündeydi ama siyasi taraftan dün gelen açıklamalar beklentilerin törpülenmesine neden olmuştu. Bence kurun 3.37'nin altına inmesine en önemli sebep koridorun üst bandındaki sürpriz faiz artırımıydı. Yabancı para ZK'lerdeki indirim de yine TL adına olumlu bir gelişme" dedi.



Dolar/TL 'YE ETKİSİ

Kararın kısa vade için olumlu olduğunu söyleyen Ümüt, "Fakat TL'deki yaraları net olarak sarabilir mi? Şu an yaşananlar sadece TCMB'ye bağlı değil, Fed kaynaklı beklentiler ve AP'nin müzakereleri geçici olarak durdurma kararı, sıcak çatışma ihtimali hala risklerin yüksek olduğunu gösteriyor. Kurdaki gerileme hareketi şimdilik sınırlı oldu, 3.35 aşağı geçilmedikçe kurda yukarı hareketlerin sürme ihtimali kuvvetli duruyor" yorumunu yaptı.

"MERKEZ BANKASI KENDİ ELİNİ RAHATLATTI"

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek Bloomberg HT'ye "Karar, olumlu bir sürpriz oldu. Bu kararla Merkez Bankası ilerisi açısından kendi elini rahatlatmış oldu. Merkez Bankası hem piyasaya bağımsızlık mesajı verdi hem de son dönemde kurdaki volatilitenin yakından izlendiği, gerektiği zaman ekonomi politikasının buna uyum sağlayacağını göstermiş oldu" yorumunu yaptı.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy, kararın uzun süredir bir ilk olması açısından Merkez Bankası’nın gerektiğinde lirayı korumak için yeni adımlar atabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Aksoy, "Fakat AB ile gerilen ilişkiler, bölgesel riskler ve Donald Trump’ın ABD’nin yeni başkanı seçilmesi sonrası gelişmekte olan piyasalara yönelik kaygılar lirada olası nominal değer kazançlarının sınırlı olabileceğini düşündürüyor." değerlendirmesini yaptı.



Kapital FX Araştırma Müdürü Enver Erkan ise Merkez Bankası'nın güven tazelediğini söyledi.

Erkan "beklentilerin üzerinde bir faiz artışı olması itibariyle yakın dönemde TRY’deki negatif ayrışmanın da önüne geçebilecek bir adım olarak değerlendiriyoruz. TCMB, para politikası aksiyonlarında son derece proaktif davrandı ve bir anlamda güven tazelemiş oldu" dedi.

BUNDAN SONRASI...

Erkan MB'nın elinde olmayan faktörler olduğunu belirterek "Faiz hamlesi TRY’nin dayanma gücünü artırdı elbette Ancak Merkez Bankası’nın proaktif olması piyasanın sakinleşmesi için yetmez.. Merkez Bankası’nın elinde olmayan faktörler var, hem küresel hem de lokal faktörler. En azından lokal hikayeyi iyileştirmek zorundayız. Avrupa Parlamentosu oylaması istediğimiz gibi sonuçlanmadı mesela; stratejik olumsuzluklara ek çentik atacak her türlü gelişme stabilizasyonu zorlaştırır. Bunun yanında; politik tansiyon mutlaka düşmeli...