Küresel piyasalar üzerindeki baskı dolardaki yükselişle arttı
Uluslararası piyasalar, dolardaki artışla geriledi (19:39'da güncellendi)
(19:39'da güncellendi)
Dolardaki yükseliş, ABD faiz oranlarının artma durumu güç kazanırken gelişen ülke piyasalarına yansıdı. Bakır yükseldi.
Gelişen ülke hisseleri, Brezilya ve Endonezya gösterge endekslerindeki gerilemeyle Kasım ayı kayıplarını genişletti. Türk Lirası ve Hint Rupisi rekor düşük seviyelerine inerken, Filipin Pesosu küresel finansal krizden bu yana ilk kez en zayıf seviyesine geriledi. S&P 500 Endeks vadelileri, ABD piyasalarının Şükran Günü tatili nedeniyle kapanmasıyla birlikte yükseldi. Bakır, 10 yıl içerisindeki en yüksek seviyesine yöneldi. Altın geriledi ve petrol varil başına yaklaşık 48 dolardan işlem gördü.
Dolar, tahminlerin üzerinde gelen ekonomik verilerin ABD ekonomisinin daha yüksek faiz oranlarına direnebilecek kadar güçlü olduğu spekülasyonunu artırmasının ardından son 10 yılın neredeyse en güçlü seviyesinden işlem gördü. Aralık ayında yapılacak faiz artırımı fiyatlaması yüzde 100'e ulaştı. Bloomberg verisine göre, gelecek yılın Haziran ayına kadar yapılacak ek faiz artırımları ise yüzde 66'dan fiyatlanıyor. Yapılan bu fiyatlamalar, ABD vadeli getirilerindeki artışın daha riskli varlıklara olan talebi artıracağı algısıyla gelişen ülke piyasaları üzerindeki baskıyı artırıyor.
Singapur'da KGI Fraser Securities stratejisti Nicholas Teo, "Dolar, Yellen'ın gelecek ay harekete geçeceği beklentisi ile oldukça güçlü ve güçlü dolar, gelişen piyasa varlıklarının dezavantajlı olarak görüleceği anlamına geliyor" dedi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi New York saatiyle 10:30'da yüzde 0.1 geriledi.
Bakır, daha güçlü küresel talep beklentilerine bağlı olarak yüzde 3.5 yükseldi.
(19:39'da güncellendi)