Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de indirimli alışverişlerin tüm ülkeye yayıldığı "Kara Cuma (Black Friday)" olarak adlandırılan günde, bu yıl alışveriş tutarında rekor kırılması bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, ABD genelinde bugünkü "Kara Cuma"da toplam satışların tarihte ilk defa 12 milyar doları geçerek rekor kırması öngörülüyor.

"Kara Cuma"da mağazalardan yapılacak satışların 9,2 milyar dolara ulaşması, internet üzerinden de 3,1 milyar dolarlık alışveriş yapılması bekleniyor. Böylece ABD'de bu yıl sadece "Kara Cuma" gününde yapılacak alışverişlerin toplam tutarının 12,3 milyar dolara ulaşarak geçen yılki 10 milyar doları geride bırakması öngörülüyor.

Dün "Şükran Günü (Thanksgiving Day)" ile başlayan, bugünkü "Kara Cuma"yı kapsayan, yarın "Küçük İşletmeler Günü (Small Business Saturday)" ile devam edecek ve 28 Kasım Pazartesi günü "Siber Pazartesi" ile son bulacak "Şükran Günü Hafta Sonu"na yönelik ABD'de, tüketicilerin yapacağı toplam harcamanın da bu yıl rekor kırması bekleniyor.

Söz konusu hafta sonunda, geçen yıl yapılan alışverişlerin toplam tutarı 53 milyar dolar iken, bu yıl söz konusu tutarın 55 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor.

- İnternetten alışverişte artış bekleniyor

ABD'li araştırma şirketi Adobe Digital Insights (ADI), sadece internet üzerinden yapılacak alışverişlerin toplam tutarının bu yıl 2015'e göre "Şükran Günü"nde yüzde 15 artarak 2 milyar dolara, "Kara Cuma"da yüzde 11 yükselişle 3,1 milyar dolara, "Siber Pazartesi"de de yüzde 9 artışla 3,4 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Böylece ABD'de pazar günü de dahil, "Şükran Günü Hafta Sonu"nda internet üzerinden yapılacak alışverişlerin toplam miktarının 12 milyar doların üzerinde olmasının tahmin edildiği belirtildi.

ADI uzmanları, "Şükran Günü Hafta Sonu"nda mağazalardaki yoğunluk nedeniyle genç tüketicilerin daha çok internet üzerinden alışverişe yönelmeyi tercih edebileceğini kaydetti.

ADI verilerine göre, ABD'de "Şükran Günü Hafta Sonu"yla başlayan ve 31 Aralık yılbaşı arifesine kadarki bir ayı aşkın sürede, Amerikalı tüketicilerin internet üzerinden toplam 91,6 milyar dolarlık alışveriş yapması bekleniyor.

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği de (NRF) kasım başından aralık sonuna kadarki 2 aylık dönemde Amerikalıların internet üzerinden 117 milyar dolarlık harcama yapmasının beklendiğini bildirdi.

ABD'li finansal araştırma şirketi WalletHub ise kasım-aralık döneminde Amerikalı tüketicilerin, mağazalar ve internetten toplam 656 milyar dolarlık harcama yaparak 2015'teki 631 dolarlık tutarı geride bırakmasının öngörüldüğünü duyurdu.

AA