Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "AB ile bu derece entegre olmuş bir Türkiye ekonomisinde AB'yi azarlayıp arkasından bir rüya şeklinde 'Şangay İşbirliği Örgütü'ne gireceğiz' demek Türkiye'de 'gerçeği bilmemek' demektir." dedi.

Böke, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Adana'da, Türkiye'nin artık birbiriyle barışmaya çok ihtiyacı olduğunun yeniden hatırlandığı feci bir olayın yaşandığını belirtti.

Barış içinde, birlikte yaşanan, bölünmemiş bir Türkiye'de hep beraber bir yarın inşa etmek istediklerini vurgulayan Böke, "Bu amaçla Türkiye'yi birbiriyle barıştıran, demokrasiyi birlikte güçlendirecek olduğumuzu hepimize hatırlatan, bir dizi mitingin ilkini önümüz hafta sonu 3 Aralık'ta CHP olarak Adana'da yapacağız." ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin üretimi AB'yle entegre olmuştur"

Böke, ülke ekonomisinin çok olağanüstü bir dönemden geçmesi nedeniyle iktidarı ekonomi hakkında kaygıları konusunda uyarma ihtiyacı hissettiklerini bildirdi.

"Bu olağanüstü dönem bir ekonomik krizin esasında eşiğinde olduğumuzu gösteriyor" diyen Böke, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin müthiş bir potansiyeli var, genç bir nüfusu, inanılmaz bir coğrafi konumu var. Mesele şu ki bu coğrafi konumda herkesle kavga etmeyen, herkese atarlanmayan bir iktidar yapısıyla ve barışı kendi bölgesinde de inşa etmeyi kendine dert edinen bir hükümetle esasında Türkiye refah içinde kalkınan zengin bir ülke olabilir. Ancak maalesef bugün karşı karşıya olduğumuz tablo bunun tam aksini gösteriyor. Herkesle kavga eden iktidar, Türkiye'yi bütün dünyada yalnızlaştırdı. Bu yalnızlaşma doğrudan vatandaşımızın cebine ve vatandaşımızın işsizliğine yansıyor. AB ile bu derece entegre olmuş bir Türkiye ekonomisinde, AB'yi azarlayıp arkasından bir rüya şeklinde Şangay İşbirliği Örgütü'ne gireceğiz' demek Türkiye'de 'gerçeği bilmemek' demektir. Türkiye batı ile entegre olmuş bir ekonomiye sahiptir. Türkiye'nin üretimi AB ile entegre olmuştur. AB ile kavga etmek demek ve bunun yerine başka pazarlara gideceğiz hayallerine kapılmak Türkiye'de işsizlik anlamına gelir, fakirlik anlamına gelir. Hiçbir iktidarın Türkiye'nin refahı ile vatandaşının zenginliği ile vatandaşının istihdam imkanlarıyla bu biçimde oynamaya hakkı yoktur."

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimi

Selin Sayek Böke, ülkede özgürlüğün sınırlandırılmasının vatandaşın fakirleşmesine neden olduğunu savundu.

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde ülkenin demokrasiye ne kadar aç ve ihtiyaç duyduğunun somut bir şekilde görüldüğüne vurgu yapan Böke, "O darbeye engel olan basın özgürlüğüydü, internetin daraltılmamasıydı. O özgürlük sayesinde sokağa çıkın çağrısı yapılabildi. O özgürlük sayesinde ve demokrasi sayesinde biz o gece darbeye hep beraber engel olabildik. Biz o yüzden de bugün tekrar 'basın özgür olmalı' diyoruz. " diye konuştu.

Böke, darbeye vatandaşların şehit olma pahasına engel olduğunu aktararak, "Sokaklarda direnme haklarını kullandılar, demokratik bir biçimde darbeye 'hayır' dediler. Bugün de 'demokrasi', 'laiklik', 'özgürlük', 'Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü' demek isteyen tüm vatandaşlarımıza demokratik bir biçimde bu sokakların kullanıma açılması gerekiyor. Hep beraber barış içinde bu demokrasi talebimizi söyleyebilirsek eğer, o zaman Türkiye'de bir daha asla darbe olmaz ve diktatörlükler inşa edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

"Hiç kimsenin Türkiye'yi batı medeniyetlerinden kopartmaya hakkı yoktur"

Bir gazetecinin "AB ile müzakere sürecinde gelişmeler yaşanıyor. Bir değerlendirme yapabilir misiniz?" sorusu üzerine Böke, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir çağdaşlaşma projesi bulunduğunu kaydetti.

Selin Sayek Böke, cumhuriyetin çağdaşlaşma adımlarının her safhasında yüzünü batıya döndüğünü ve batıyla entegre olduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye bugün batı medeniyetlerinin bir parçasıdır. Hiç kimsenin Türkiye'yi batı medeniyetlerinden kopartmaya hakkı yoktur. AB, Türkiye'yi haksızlıkla yıllarca üyelik müzakerelerinde bekletmiştir. Bugün buradan hem hükümete hem AB'ye Türkiye'nin batı ile varlığı üzerinden bir kavga yapılmaması çağrısını yenileme ihtiyacı duyuyoruz. Türkiye'de hukukun, demokrasinin, özgürlüklerin önünü açacak olan şey batıya dönmüş yüzüdür. Bununla kavga eden bir iktidar Türkiye'yi fakirleştirir. Diliyoruz ki hükümet bu kavgayı bitirme özgüvenini gösterir ve diliyoruz ki AB de Türkiye'nin Erdoğan'dan büyük olduğunu, batı ile zaten çok entegre olduğunu ve başka bir hikaye yazabilecek milyonlarca Türk'ün burada var olduğu görür ve sağduyuyla hareket eder."

Böke, daha sonra, iki gün önce terör saldırısının yaşandığı valilik otoparkında incelemeler yaptı.

Patlama alanına karanfil bırakan Selin Sayek Böke, Vali Mahmut Demirtaş'a telefonla ulaşarak, başsağlığı ve geçmiş olsun dileğini iletti, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

AA