Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynağa göre OPEC'in üretim miktarının toplu olarak azaltılmasına ilişkin teklifini değerlendiren İran, henüz petrol üretimini azaltacağına dair herhangi bir taahhütte bulunmadı. Grup, Viyana toplantısı öncesinde, petrol arzındaki kesintinin nasıl paylaşılacağı konusundaki anlaşmazlığa son vermeye çalışıyor.

iran Petrol Bakanlığı yetkilisine göre Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, Cumartesi günü Tahran'da İranlı mevkidaşı Bijan Namdar Zanganeh ile birlikte gerçekleştirdiği toplantıda OPEC'in günlük 1.1 milyon varillik kesintiye gitmesi teklifinde bulundu. Yetkili, OPEC'in grup dışındaki üreticiler için ise günlük 600,000 varil üretim kesintisi teklifinde bulunduğunu belirtti.

Kaynağa göre iki bakan her ülkenin üretim kesintisindeki payını tartıştı ve İran, teklifi değerlendirmesi ardından30 Kasım Viyana toplantısında daha detaylı olarak tartışacak. İran Petrol Bakanlığı yetkisiline göre Zanganeh, gelecek hafta gerçekleştirilecek toplantı konusunda iyimser.

İran Petrol Bakanlığı'nın resmi haber servisi Shana'ya göre Bakan Zanganeh, "OPEC görüşmeleri, grubun, üretim anlaşmasının sonuca kavuştrulması ve piyasanın yönetilmesi konusunda anlaşmaya varabileceğini gösteriyor" dedi.