Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya’da 4 Aralık’ta yapılacak anayasa reformuna yönelik referandum öncesi “hayır"cılar, Roma’da meydanlara indi.

Ülkede, Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin hazırlayıp referanduma taşıdığı anayasa reformuna yönelik halk oylamasına bir hafta kala, “evet” ve “hayır” kampanyalarının mitingleri sıklaştı.

1946’dan bu yana çift parlamenterli sistemle yönetilen İtalya’da parlamentonun üst kanadı Senato’nun yasama yetkilerini kaldırmayı öngören reforma karşı çıkanlar, bugün “hayır” kampanyası için başkentte yürüyüş düzenledi.

Başkentin işlek Repubblica Meydanı'nda “Şimdi ‘Hayır’ diyenlerin zamanı” sloganları eşliğinde toplanan binlerce kişi, Popolo Meydanı'na yürüdü. Çevre illerden gelenlerle sayılarının 50 bini bulduğu ifade edilen “hayır"cılar, çeşitli Dövizler taşıdı.

Korteje katılan bazı göstericilerin dün ölen Küba devrim lideri ve eski devlet başkanı Fidel Castro anısına Küba bayrağı ve kırmızı bayraklar taşıdığı görüldü.

Yürüyüş sırasında 3 bin güvenlik görevlisi özelikle Ekonomi Bakanlığı önünde ve yürüyüş güzergahı üzerinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı göstericiler, bakanlığın önünden geçerken ellerindeki yumurta ve meşaleleri binaya doğru attı.

Öte yandan, Başbakan Matteo Renzi ise ülke genelinde “Evet” mitinglerine devam ediyor. Bugünkü temaslarına Torino kentindeki “Evet” mitingiyle başlayan Renzi, referandumda “evet” oyunun çıkmaması durumunda, ülkede yeniden teknokratlar hükümeti kurulması riski olduğunu, bunu önlemenin tek yolunun “evet” oyu vermekten geçtiğini söyledi.

Renzi, seçim kampanyası boyunca referandumda “evet” çıkmaması durumunda hükümetinin görevden ayrılabileceğini sinyalini vermişti.

Bu arada, dün (Pazar) gideceği Bologna kentindeki bir jandarma karakoluna sabaha karşı bombalı paket gönderildi. Karakolun giriş kapısında patlayan bombadan dolayı ölen ya da yaralanan olmazken, karakolda maddi hasar oluştu. Başbakan Renzi, saldırıya uğrayan karakola dayanışma ziyaretinde bulunacağını açıkladı.

AA