Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perakende satışlar bu yılın ekim ayında önceki aya kıyasla Euro Bölgesi’nde yüzde 1,1 ve Avrupa Birliğinde (AB) de yüzde 1,2 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Euro Bölgesi’nde eylül ayına kıyasla yüzde 1,1 arttı. Perakende satışlar, geçen yılın ekim ayına kıyasla ise yüzde 2,4 yükseldi.

Tek Para Birliği’nde perakende satışların ekimde önceki aya kıyasla yüzde 0,8 ve geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 1,7 artması bekleniyordu.

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) perakende satışların ekimde ayında önceki aya oranla yüzde 1,2 ve geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 3,5 yükseldiğini ortaya koydu.

Euro Bölgesi’nde ve AB’de perakende satışların aylık bazda artmasında gıda dışı ürünler, gıda, içki ve tütün ürünleri satışlarının artması etkili olurken, otomotiv yakıtı satışı azaldı.

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en fazla artış görülen ülke yüzde 3,7 ile Slovenya olurken, en fazla azalış görülen ülke yüzde 0,5’le Malta oldu.

Bu yılın ekim ayı ile geçen yılın ekim ayı kıyaslandığında ise Euro Bölgesi’nde ve AB’de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı sırasıyla gıda dışı ürünler, gıda, içki ve tütün ürünleri ve otomotiv yakıtından geldi.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke yüzde 16 ile Lüksemburg oldu. Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen ülke ise yüzde 1,9’la Belçika olarak belirlendi.

AA