Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunumunu değerlendiren Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, "Bugünkü sunumda Merkez Bankası ne gibi önlemler alabilir sorusuna yanıt bulmak istedik ancak buna dair fazla birşey duymadık." dedi.

Kanlı, "Başkan Çetinkaya, 'durumun farkındayız ve gerekirse önlemleri alırız' mesajı verdi, Ben Merkez Bankası önümüzdeki dönemde bir süre sadeleşme sürecini tamamlayamayacak sonucu çıkardım. Yakın dönemde sadeleşme sürecinin tamamlanmayacağını düşünüyorum" dedi.

Türkiye' nin kendine özgü riskleri olduğunu belirten Kanlı "Dolayısıyla gelecek dönemde türkiyenin daha sıkı para politikasına ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.

"FAİZ ARTIŞININ DEVAM EDİP ETMEYECEĞİ NET DEĞİL"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, faiz artışının sürüp sürmeyeceği konusunun net olmadığını söyledi.

Bürümcekçi, "Merkez Bankası her türlü silahını kullanacağı söylendi ama bunun ne ölçüde, ne hızla yapılacağına dair bir açıklama olmadı. Kurla ilgili Döviz satım ihaleleri gerekirse başlatılır denmesine rağmen son alınan önlemler ve kamu ihalelerinin dövizden TL'ye dönmesine bakılırsa bunun da kısa vadede olası olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla kurla ilgili birşey yapılackasa bütün yük faiz üzerine biniyor. Ama burada da MB'nin faiz artırımına devam edip etmeyeceği konusu da net değil" yorumunu yaptı.  

Tacirler Portföy Yönetim Direktörü Aysun Karaytuğ "Perşembe günü yapılacak EKK açıklamalarını tüm piyasa takip edecek. Orada bir hareket daha geleceğini ve bunun aşağı yönlü olacağını düşünüyorum. 3.46'lı seviyelerin izlenmesi gerekir. Ancak o seviyenin altı biraz zor görünüyor" dedi.

"PİYASALAR FAİZ KONUSUNDAKİ GELİŞMELERİ İZLEYECEK"

ALB Menkul Değerler'den Onur Altın, MB Başkanı Çetinkaya'nın sunumunda kredi faizlerinin tekrardan yükselişe geçtiğini vurgulamasının TL'de olumlu havayı baskı altına aldığını söyledi.

Altın, "Piyasalar bundan sonra faiz konusundaki gelişmeleri izleyecek...Yurtiçi gelişmeler ve küresel piyasalardaki gelişmeler Merkez Bankası tarafından yakından izlenecek.

Kurda yukarı hareketlerde 3.54'ün üzerinde 3.5610, sonra 3.5950 izlenebilir. TL tarafında şu an satış baskısı piyasaya hakim görünüyor." diye konuştu.

Dolar/TL 'DE BEKLENTİLER 

Invest AZ Yatırım Uzmanı Halime Gıcır dün açıklanan olumlu enflasyon verisinin kurdaki yükselişi sınırladığını belirtti. Gıcır, "Bu hafta siyasi gelişmeler açısından oldukça önemli, bu kurdaki düşüşleri sınırlı tutuyor.

3.50 seviyesi önemli, bu seviyeyi kıramadıkça yukarı hareketler sürebilir. Kırarsa 3.4760'lar takip edilebilir" dedi. Gıcır, ABD verileri olumlu gelirse yukarıda 3.54, burası da kırılırsa 3.56 seviyesinin takip edileceğini kaydetti.