Avrupa MB toplantısından ne bekleniyor?
Küresel piyasalarda gözler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Frankfurt'ta yapacağı toplantıya çevrilirken, ECB'nin parasal genişleme programının süresini uzatması bekleniyor
19 üyeli Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan banka, uzun süredir bölgede "çok" düşük enflasyonla mücadele ediyor. Piyasalarda "Süper Mario" olarak adlandırılan ECB Başkanı Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.
ECB, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını daha sonra 80 milyar euroya yükseltirken, programın süresini de Eylül 2016'dan Mart 2017'ye uzatmıştı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.
Bugün Frankfurt'ta gerçekleştirilecek ECB toplantısında, ekonomik görünüm ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınması bekleniyor. Ekonomistler, bankanın toplantıda yeni bir tedbir planı açıklamasını ve faizleri düşürmesini beklemezken, mevcut parasal genişleme programının süresinin 3-6 ay daha uzatılabileceği öngörüsünde bulunuyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, İtalya'daki olumsuz referandum sonucu ve İtalyan bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle ECB'nin, finansal piyasalara bağdaştırıcı duruşunun bir süre daha devam edeceği güvencesini vermek zorunda olduğunu savundu.
Vanden-Houte, Avrupa ekonomisinin biraz daha iyi durumda bulunduğunu ve ECB'nin, mevcut para politikasının bankalar, sigorta şirketleri ve tasarruf sahipleri için bazı olumsuz yan etkilerinin farkında olduğunu, bu nedenle ECB'nin teşviki "kesinlike fazla şişirmemesi" gerektiğini söyledi.
- "Varlık alım süresini aylık 80 milyar euro seviyesinde 3-6 ay uzatabilir"
Peter Vanden-Houte, bankadan faiz indirimi beklemediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bir faiz indirimi söz konusu değil ancak bankanın parasal genişleme programını uzatabileceğini düşünüyoruz. En büyük soru, parasal genişleme programının mart ayının ötesinde ne kadar süre uzatılacağı ve aylık alım miktarının 80 milyar euro seviyesinde kalıp kalmayacağı. Burada risk, ECB'nin varlık alımlarında bir düşüş duyurması halinde piyasanın olumsuz tepki vermesi ve tahvil getirilerinin artması üzerinedir. Bu nedenle ECB, muhtemelen varlık alım süresini aylık 80 milyar euro seviyesinde 3-6 ay uzatabilir."
- "Varlık alım programının 2017 sonuna kadar uzatılmasını bekliyoruz"
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) uzmanlarının gönderdiği bilgi notunda da "Başkan Draghi'nin varlık alım programının süresini 2017 yılının sonuna kadar uzatmasını ve aylık 80 milyar euro olan varlık alım miktarını da devam ettirmesini bekliyoruz." denildi.
Toplantıda 2019 yılını da kapsayan güncellenmiş personel projeksiyonlarının da yayımlanacağı, bunun süreyi uzatmaya bir gerekçe sağlayabileceği ifade edilen bilgi notunda, Draghi’nin, toplantıda, ECB'nin sonrası için varlık satım alımlarının nasıl azaltılacağını açıklığa kavuşturabileceği bildirildi.
Bilgi notunda, bankanın Mart 2017'den sonra varlık alım miktarını 70 milyar euroya düşürmesinin olası olduğu kaydedildi.
- "Senaryomuz, ECB'nin varlık alım programını uzatacağı yönünde"
Market Securities Başekonomisti Christophe Barraud ise ECB'nin parasal genişleme programının süresini uzatmasını beklediklerini ifade ederek, "Bizim ECB toplantısına ilişkin temel durum senaryomuz, bankanın varlık alım programını, varlık alımların miktarını Eylül 2017'den sonra her toplantıda yeninden gözden geçirme taahhüdüyle beraber Mart 2017 ötesinde 6 ay daha, mevcut 80 milyar euro seviyesinde uzatacağı yönünde." değerlendirmesini yaptı.
Commerzbank Analisti Marco Wagner de ECB’nin çekirdek enflasyon oranını aralık ayında bir kez daha aşağı yönlü revize ederek tahvil alım programını Eylül 2017'ye kadar genişletmeye karar verebileceği öngörüsünde bulundu.
AA