Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz ve terör olayları gibi etkilerle 27 çeyrektir devam eden pozitif büyümenin kısa bir duraksama döneminden geçtiğini belirtti. Olpak büyümenin Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyelini yansıtmadığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk iki çeyreğinde, iç talebin lokomotifliğinde yeni hesaplama yöntemine göre yüzde 4,5 büyüdüğünü ifade eden Olpak, şunları kaydetti:

"Yılın üçüncü çeyreğinde ise ekonomik aktivitenin gözle görünür şekilde yavaşladığını ve böylece ekonominin 1,8 puan daraldığını gördük. Böylece Türkiye ekonomisi yılın ilk 9 aylık kısmında yüzde 2,2 büyümüş oldu. Üçüncü çeyrekte gözlenen bu yavaşlamada 15 Temmuz darbe girişiminin etkileri elbette inkar edilemez. Zira özellikle 15 Temmuz sonrasında yürütülen algı operasyonlarının ağırlıklı hedefi, Türkiye ekonomisinin uluslararası kamuoyundaki risk priminin yükselmesinden faydalanarak yapay bir kriz oluşturmaktı. Son dönemde kurda yaşadığımız manipülatif dalgalanmaları da bu çerçevede değerlendirebiliriz. Bu gelişmelere ihracattaki daralma ve turizm gelirlerindeki düşüş de eklenince, yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik aktivitede gözle görülür bir yavaşlama gerçekleşmiştir. Bununla birlikte yüzde 1,8 oranındaki bu küçülme kesinlikle Türkiye ekonomisinin gerçek potansiyelini yansıtmamaktadır."

Son birkaç çeyrektir büyümenin çekici unsuru olan iç talepteki artışın üçüncü çeyrekte önemli ölçüde hız kestiğini, bu dönemde hanehalkı tüketiminde yüzde 3,2 azalış gerçekleşirken, bu oranın geçen çeyrek yüzde 3,7 artış düzeyinde olduğunu belirten Olpak, "İç talebi artırmaya yönelik alınan tedbirler yılın son çeyreğinden itibaren ekonomik aktiviteye olumlu yansıyacaktır. Ancak orta ve uzun vadede yüzde 5’in üzerinde bir büyüme hedefliyorsak, ihracatın mutlak suretle artırılması ve dış talebin büyümeye katkısının kalıcı bir şekilde pozitife dönmesi gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Yılın üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,3 azalan ihracata paralel olarak bu dönemde GSYH tablosundaki mal ve hizmet ihracatının yüzde 7 azaldığını ifade eden Olpak, Rusya ve Irak gibi önemli ihracat pazarlarında yaşanan daralmanın etkisinin hissedildiğini, gelecek dönemde bu kayıpların telafi edilmesi ve dış talebin arzulanan düzeye çekilebilmesi gerektiğini, bunun için ihracatçıların yeni pazarlara açılımını kolaylaştırmak amacıyla yeni serbest ticaret anlaşmaları imzalanması ve mevcut anlaşmaların kapsamının genişletilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

- "Büyüme verisini kısa bir duraksama olarak görmeliyiz"

Nail Olpak, ikinci çeyrekte yüzde 4,7 oranında artış kaydeden yatırımların yılın üçüncü çeyreğinde hız kestiğinin görüldüğünü, bu dönemde inşaat yatırımlarının yüzde 2,6 artmasına karşın makine ve teçhizat yatırımlarının yüzde 2,7 oranında azalmasının toplam yatırımlarda yüzde 0,6 puanlık düşüşe neden olduğunu bildirdi.

Yatırımlarda gözlenen bu gerilemenin, geçen hafta açıklanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarının hayata geçirilmesiyle birlikte sona ereceğini düşündüklerini ifade eden Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Zira yatırım teşvikini artıran, finansmana ulaşımı kolaylaştıran ve istihdam artışını gözeten bu kararların reel sektöre can suyu olacağını düşünüyoruz.

Ekonomi yönetimince alınan ek tedbirler neticesinde önümüzdeki çeyrekten itibaren ekonomimiz yeniden ivmelenecek ve Orta Vadeli Program kapsamında hedeflenen 3,2 puanlık büyüme hedefi yakalanacaktır. Ekim ayında yüzde 2 oranında artış kaydeden sanayi üretimi ve kasım ayına ait geçici verilere göre yüzde 9,9 genişleyen ihracat, son çeyrekte ekonominin hızlandığına işaret etmektedir. Bu bağlamda yüzde 1,8'lik daralmaya işaret eden üçüncü çeyrek verisini, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme süreci için kısa bir duraksama olarak görmeli, motivasyonumuzu kaybetmemeli ve üretmeye devam etmeliyiz.”


AA