Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa'nın en büyük fon yöneticisi Amundi, gelişen piyasalarda bu çeyrekte görülen en büyük satış dalgasının ardından olsa bile, Türk tahvilleriiçin henüz alım zamanı olmadığını kaydetti.

Londra'da, tüm dünyada 1 trilyon euronun üzerinde varlığı yöneten Amundi'nin gelişen piyasa tahvilleri yatırım yöneticisi Esther Law, Türkiye'nin yerel para cinsinden tahvillerinin faizinin "daha cazip göründüğünü", ancak Türk Lirası'ndaki dalgalanmanın tahvillerin cazibesini azalttığını belirtti.

Türk Lirası bu çeyrekte dolar karşısında yüzde 14 değer kaybetti ve art arda rekor seviyelere gerilerken, ABD Hazine tahvil faizlerinin yükseldiği ve Temmuz ayındaki başarısız darbenin ardından devam eden siyasi belirsizlikten dolayı yabancı yatırımcıların uzaklaştığı bir ortamda, diğer gelişen piyasa para birimlerinden daha fazla düştü. Yabancı yatırmcılar, Ekim ayından bu yana her hafta tahvil satışı yaptı ve bunun sonucu yabancıların piyasa payı yüzde 20'nin altına inerek 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ankara merkezli Hazine Salı günü 10 yıl vadeli tahvili yüzde 11.55 ile rekor faizle sattı. Bu faiz, Merkez Bankası'nın ekonomistler ve işletmelere dayanarak yürüttüğü ankete göre önümüzdeki 12 aylık dönem için beklenen enflasyonun 370 baz puan üzerinde. Türk Lirası'nın dolar karşısında beklenen fiyat dalgalanmasını ölçen endeksin bu hafta yüzde 18.75 ile 18 ayın zirvesine çıkması ile birlikte, kur dalgalanmalarına karşı riskten korunma maliyeti, yabancı yatırımcılar için potansiyel getirilerin üzerine çıkma riskini taşıyor.

Türkiye'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Çarşamba günü 6 baz puan düşerek yüzde 11.42'ye geriledi.

Law, "Türk Lirası'ndaki volatilite, yerel para cinsinden Türk tahvillerini bulundurmanın cazibesini, toplam getiriler açısından, azaltıyor," dedi ve "Süregelen siyasi belirsizlik ve aynı zamanda Fed'in faiz kararına ilişkin belirsizlikler, Türk tahvillerini almak için daha iyi bir zamanın beklenmesi gerektiğine ilişkin nedenlere ilave oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News